Nezaměstnanost klesá, přesto je nejvyšší v republice

V říjnu se trh práce na Karvinsku dále vyvíjel pozitivním směrem. Pokles celkového počtu uchazečů o zaměstnání byl z části ovlivněn tím, že se zastavil příliv nově zaevidovaných absolventů škol, i tím, že z evidence úřadu práce bylo vyřazeno více lidí, než se do ní nově přihlásilo. Svou roli sehrála také neutuchající poptávka po nové pracovní síle, díky které se i mírně zlepšil ukazatel uplatnitelnosti. Na jedno volné pracovní místo nyní připadá asi 14 uchazečů o zaměstnání. Míra nezaměstnanosti činila k 31. říjnu 10,41 %.

K poslednímu říjnovému dni bylo na kontaktních pracovištích na Karvinsku evidováno celkem 18 342 uchazečů o zaměstnání, tj. o 294 osob méně než v září. Bez jakéhokoliv prodlení mohlo do práce nastoupit 17 662 osob ve věku od 15 do 64 let. V evidenci úřadu bylo koncem října 2 022 osob se zdravotním postižením (11 %) a 713 uchazečů z řad absolventů a mladistvých po základní škole (3,9 %). Počet absolventů zaevidovaných na úřadu práce v říjnu klesl o 29 osob.

V říjnu se nově se zaevidovalo 1 402 uchazečů o zaměstnání. Vyřazeno bylo 1 696 lidí, přičemž 975 z nich nastoupilo do zaměstnání. V průběhu října bylo nově nahlášeno 381 volných míst. Celkem se nezaměstnaným na konci října nabízelo 1 343 volných pracovních míst, z toho je 240 vhodných pro osoby se zdravotním postižením a 447 pro absolventy a mladistvé. Nejvyšší poptávka je aktuálně po pracovnících obsluhy důlních zařízení, včetně horníků, pomocných pracovnících ve výrobě, prodavačkách, uklízečkách, skladnících a obsluze vysokozdvižných vozíků.

V průběhu října bylo nově vytvořeno 49 společensky účelných pracovních míst a 76 pracovních míst v oblasti veřejně prospěšných prací. Tato místa jsou hrazena z evropských peněz. Dále vznikla dvě nová pracovní místa v rámci samostatné výdělečné činnosti a 17 pracovních míst pro 44 osob se zdravotním postižením. V říjnu také proběhlo 22 rekvalifikačních kurzů pro 118 zájemců o zaměstnání. Největší zájem byl o základy obsluhy počítače. V rámci tzv. zvolené rekvalifikace se uskutečnilo 23 kurzů a poptávka byla hlavně po rozšíření řidičského oprávnění.

Ve sledovaném období nebylo úřadu práce hlášeno žádné hromadné propouštění, které by se mělo týkat zaměstnanců z Karvinska.


Datum zveřejnění/aktualizace: 21.11.2016

Zpět na výpis