Prezidentské návštěvy v Orlové

T. G. MASARYK

Orlová ve své historii přivítala zatím dvě prezidentské návštěvy. Ta první se zapsala do historie 6. července 1930, kdy Orlovou navštívil v rámci své dvoudenní cesty po Těšínsku T. G. Masaryk. Jeho putování tehdy vedlo Frýdkem, Třincem, Českým Těšínem, Fryštátem, Karvinou a odtud směřovalo do našeho města.

Hranice dnešní Orlové projel prezident republiky se svým doprovodem po silnici mezi Karvinou a Doubravou. Na pokraji Doubravy byl uvítán několika tisíci lidí a projevem starosty obce Ferdinanda Sebery. Další zastávka následovala u slavobrány při jámě Eleonora-Bettina, kde se shromáždila velká část osazenstva dolu.

Pak už automobily prezidentova průvodu mířily kolem orlovské nové sokolovny, reálného gymnázia a po hlavní orlovské ulici k náměstí. Výzdoba s vlajkami, květinami, girlandami, tisíce lidí, kteří chtěli prvního muže ve státě uvidět a uslyšet, státní hymny – to všechno utvořilo radostnou kulisu velkého setkání. Na tribuně před radnicí přivítal pana prezidenta starosta města Jan Jařabáč. Poté hovořil sociálně demokratický poslanec prof. Alois Řezáč. Za dělníky pozdravil T. G. Masaryka Štěpán Černý, horník z Hlavní jámy v Orlové, a předal mu v upomínku zlatý kahanec.

Vzácný host ve své odpovědi mimo jiné řekl: „Když tak jedu krajem, se mně myšlenky všelijak navracejí od nestarších dob naší historie až do dneška. Vidím, jak to řekl Palacký – zvítězili jsme, když jsme stáli za právem a spravedlností. A tak doufám, že poučeni historií budeme pravdivi a ke všem spravedlivi.  To se zejména týká vašeho kraje, kde nejsou jen boháči, nýbrž kde jsou masy dělnické, abyste našli to lidské pojítko mezi sebou.“

Následoval zápis do pamětní knihy, stisky rukou s předními činiteli města i okolních obcí a se zástupci těžařstev a veřejných institucí. Při nástupu do auta odevzdaly děti T. G. Masarykovi kytice květů a pěvecké sdružení „Před Těšínem“ zazpívalo na rozloučenou. Po Nádražní ulici a pak pod slavobránou, kterou u cesty v Porubě postavili horníci Dolu Václav, odejel prezident republiky do Nového Bohumína a odsud vlakem do Lán. Vzpomínky na velké chvíle vzácného setkání však zůstaly mezi občany Orlové na dlouhá léta …

(Z materiálů městské kroniky).

 

Václav KLAUS

Druhá prezidentská návštěva zavítala do Orlové po dlouhých 76 letech. Ve středu 29. března 2006 přivítaly i přes nepříznivé počasí stovky lidí prezidenta republiky Václava Klause s chotí.

Náměstí 28. října v Orlové-Lutyni bylo v 11 hodin zaplněné téměř do posledního místečka. Složité to měla i prezidentská ochranka, strážníci a policisté, a to zejména při autogramiádě. Tam se totiž hrnuly davy, každý chtěl fotku, podpis a nejlépe knihu s podpisem pana prezidenta.

Poté se prezidentská delegace odebrala na radnici, kde ji ještě jednou přivítal starosta JUDr. Vladimír Farana a následovalo setkání s radními i opozičními členy zastupitelstva. V průběhu jednání se hovořilo i o nezaměstnanosti a o problémech, s nimiž se naše město potýkalo. Na konci setkání se Václav Klaus i jeho žena Livia podepsali do pamětní knihy. Starosta Vladimír Farana pak prezidentu republiky předal symbolické dárky – skleněnou plastiku s motivy Orlové, kterou vyrobil místní sklenář Karel Podolák a paní Livii zase potěšil obrázkem se starou Orlovou.


Datum zveřejnění/aktualizace: 25.10.2016

Zpět na výpis