Pohádkový les v Orlové již podvacáté aneb „Zpátky do pohádky“

„Celý život se odvíjí od dětství. A pokud máte krásné, hezké dětství, plné pohádek, tak nic nebrání tomu, abyste měli krásný a hezký celý život“.

Letošní, 20. ročník orlovského Pohádkového lesa, byl pro děti připraven ČSŽ za finanční podpory Města Orlová ve spolupráci s DDM (jak dospělými, tak dětmi z kroužku volejbalistů, Dětského parlamentu, ) a členy spolků (dlouhodobě spolupracujících s ČSŽ) ČČK, YMCA, Posejdon, Agentury eniGma a jak jinak, s řadou dobrovolníků, kteří vypomáhali především v den konání akce. Nejen při výzdobě zahrady se organizátoři inspirovali známými scénkami z českých pohádek.

Ke stovce obětavců, dobrovolně a bez nároku na jakoukoliv odměnu byli ochotni věnovat svůj čas druhým. Mnozí už od rána, aby na zahradě SVČ – DDM připravili pro letošní návštěvníky doslova svět pohádek. Je škoda, že je tu nemohu všechny vyjmenovat, opravdu by si to zasloužili. Moc si jejich práce vážím a děkuji jim. Letos se pohádkový les uskutečnil už v pátek 16. září, nikoliv o víkendu, jak bylo v posledních letech obvyklé. To aby organizátoři mohli připravit pro děti různá překvapení.

Na příchozí čekaly a moc se na ně těšily postavy například z pohádek O Červené Karkulce, Perníkové chaloupce, Pyšné princezně, nechyběla ani pohádková babička, Sluneční a Ohnivá víla, král s královnou, princezna, Honza, strašidláci a ostatní obyvatelé pohádkové říše. A co víc, byly všudypřítomné po celé odpoledne. A bát se nikdo nemusel, u nás se nestrašilo.


Soutěžící děti obdržely u vstupu na zahradu soutěžní kartičku a vyrazily na pohádkovou cestu. Na jednotlivých stanovištích prokazovaly jak svou fyzickou zdatnost a různé všeobecné znalosti, tak v dětských dílničkách měly možnost prokázat své výtvarné cítění. Letos organizátoři vsadili hlavně na zážitkovou formu akce.

Náhodně vybrané děti si na vlastní kůži mohly vyzkoušet, jak se hraje živé divadlo. Byly namaskovány a hrálo se. Dětem se líbilo, že se mohou samy do děje zapojit. Mohly si zahrát i maňáskové divadlo, či si v dílničce samy vyrobily různé pohádkové postavičky, se kterými si rovněž zahrály divadélko zcela dle svých představ. Některé z dětí si vyráběly a zdobily večerníčkovy čepice, malovaly křídami na chodník výjevy z pohádek. Komu bylo málo zábavy s pohádkovými bytostmi, pro ty bylo připraveno pohádkové bludiště, skákaly panáka, jezdily na poníkovi, sportovaly, protahovaly tělo na různých zahradních prolézačkách, vyzkoušely si poskytnutí první pomoci. Děti nám všem předvedly, jak jsou šikovné. Také měly možnost navštívit chovaná zvířátka dětmi z přírodovědného kroužku ve Spirále.

 Některé děti chodí pravidelně, až vyrostou (mnohé se pak vracejí jako dobrovolníci) jiné jsou při procházce s rodiči překvapeny a rády se zapojí do soutěžení. Počet návštěvníků každoročně roste. V letošním roce jich bylo víc na 400. Dvě stovky z nich soutěžily na třiceti připravených stanovištích pod dohledem pohádkových bytostí. Ti malí si užívali atmosféry za pomoci svého doprovodu. Na přípravě a průběhu akce se podílelo ke stovce dobrovolníků. Za těch 20 let už první z návštěvníků akce odrostli a chodí už s vlastními dětmi. Za ta léta se počet účastníků počítá na tisíce.

 Troufám si říci, že měly z pobytu na zahradě opravdovou radost (jak je zřejmé i z fotografií). Program byl obohacen vystoupením dětí zájmových kroužků z DDM – To be continued a TK JOY. Protože to byl 20. ročník, zavítali mezi nás se svým programem Klauni z Balónkova. Každé dítě si přálo dostat jejich výtvor z balónků. Zdálo se, že budeme muset požádat o pomoc kouzelníka. V podvečer děti zhlédly zajímavé vystoupení v podání členů eniGmy, motýl byl opravdu pohádkově překrásný.


V cíli byla připravena odměna pro každého soutěžícího. Děti si vyzvedly, diplomy, medaile, ceny v podobě drobné hračky a sladkosti. Už během putování po stanovištích, si děti mnohdy vysloužily odměnu, například u kola štěstí, či u „Perníkové chaloupky“ si ulouply perníček. Všichni přítomni měli možnost během akce malého občerstvení. Pro účastníky bylo zajištěno pití, káva, grilovalo se. K dispozici byly marcipánové cukrovinky, jak jinak s různými pohádkovými motivy, zdobené chaloupky z perníku a další vyrobené sladkosti, které zhotovila paní Kubátková, za což ji patří velký dík.

A že se na marcipánová sluníčka přišlo podívat i to skutečné, tak si mohli všichni přítomni užívat pohodového odpoledne, které bylo připraveno za finanční podpory města Orlové, za což děkujeme. Děkujeme, že myslí na podporu činnosti dobrovolných spolků pracujících ve městě.  

Oldřiška Vlčková

O jedinou skvrnu na akci se postaral skřítek POBERTA, kterého nikdo nezval,  a přesto přišel. V nestřeženém okamžiku organizátorům ukradl fotoaparát. Dotyčný zloděj si asi myslel, že to bude ta nejlepší odměna pro organizátory, kteří věnují druhým nejen svůj volný čas, ale nebyla.

My, pohádkové bytosti, jakož i naši člověčí kamarádi, chceme říct, že si budeme dál pomáhat a dělat všechno pro to, aby vždycky nakonec zvítězilo dobro nad zlem. V pohádce i mezi lidmi. K tomu vám, příznivcům této akce, přeji hodně štěstí.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 6.10.2016

Zpět na výpis