ČEZ Teplárenská: Na zimu jsme připraveni, zahájili jsme dodávky tepla do Orlové a Bohumína

Společnost ČEZ Teplárenská zahájila na severní Moravě topnou sezonu 2016/2017 a začala dodávat teplo domácnostem i firmám v Bohumíně a Orlové. ČEZ Teplárenská se na nadcházející chladné období připravila v průběhu letní odstávky.

 

Dodávky tepla do Orlové byly spuštěny ve středu 21. září, od čtvrtečního rána už si mohou zatopit také lidé v Bohumíně. To je o 4 dny dříve než před rokem, kdy podmínky pro vytápění nastaly až 25. září.

 

„Pravidelná dodávka tepelné energie se zahájí podle vyhlášky č. 194/2007 Sb. tehdy, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě poklesne pod +13 ºC ve dvou dnech po sobě jdoucích a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13 ºC v následujícím dni. Průměrnou denní teplotou venkovního vzduchu je čtvrtina součtu venkovních teplot měřených ve stínu s vyloučením vlivu sálání okolních ploch v 7, 14 a ve 21 hodin, přičemž naposledy měřená teplota se počítá dvakrát,“ vysvětlil Radim Sobotík, obchodní ředitel ČEZ Teplárenské, termín zahájení pravidelných dodávek tepla. „Samozřejmě jsme připraveni zahájit dodávky tepla i dříve než stanovuje vyhláška. Záleží na přání našich zákazníků,“ dodal Radim Sobotík.

 

Většina prací spojených s přípravou na topnou sezonu se stihla v prvním srpnovém týdnu v době plánované letní odstávky. „Proběhla kontrola a opravu zjištěných drobných netěsností na horkovodech do Orlové i Bohumína, navíc jsme vyčistili takzvané doplňovací nádrže nebo kalníky, které slouží k zachytávání větších tuhých nečistot,“ upřesnil Martin Šangala, vedoucí oddělení Dětmarovice z ČEZ Teplárenské. „Smyslem každoročních letních odstávek je zajistit spolehlivost a komfort dodávek tepelné energie pro nadcházející topnou sezonu,“ doplnil Martin Šangala.

 

V Bohumíně a Orlové zásobuje společnost ČEZ Teplárenská teplem a teplou vodou přes 14 000 bytů, další stovky městských i družstevních bytů jsou připraveny k napojení na centralizované zásobování teplem v příštích letech.

 

Centrální dodávka tepla je výhodná nejen pro samotné odběratele, ale pro celý region často postihovaný inverzemi. Výroba tepla probíhá v Elektrárně Dětmarovice, která splňuje ty nejpřísnější ekologické normy. Jen v loňském roce investovala přes 400 milionů korun do snížení exhalací oxidů dusíku o dalších 50 procent.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 22.9.2016

Zpět na výpis