Letos „Hudbou na pomoc lidem s roztroušenou sklerózou“

 

Tvářemi festivalu jsou tři vozíčkářky

 

Mílovými kroky se blíží letošní ročník rockového festivalu ROCKTHERAPY. Ten letošní, který se uskuteční v sobotu 27. srpna v areálu letního kina v Orlové-Lutyni, bude mít podtitul „Hudbou na pomoc lidem s roztroušenou sklerózou“.

Tvářemi festivalu jsou tentokrát tři ženy – sedmasedmdesátiletá Marie Štěpánková, čtyřiatřicetiletá Kateřina Gavlovská a čtyřicetiletá Šárka Mihalová. Všechny tři nemoc upoutala na invalidní vozík a všechny tři se s ní naučily žít. A že to není lehký život, o tom netřeba pochybovat.

Marie ŠTĚPÁNKOVÁ onemocněla roztroušenou sklerózou ve svých čtyřiatřiceti letech. V té době měla tři malé děti a rozestavěný domek. Postupně se přidávaly další zdravotní problémy – cukrovka, zelený zákal, problémy s páteří a průduškové astma. Dnes je této velmi energické ženě, která je léta upoutaná na invalidní vozík, sedmasedmdesát a jak sama říká, děti jí vracejí to, co do nich vložila. Výtěžek z koncertu by použila na opravu vozíku. „Můj invalidní vozík už dlouho volá po nových pneumatikách, takže bych si je ráda pořídila. Moc bych si přála speciální WC pro invalidy,“ prozrazuje Marie Štěpánková.

Čtyřiatřicetiletá Kateřina GAVLOVSKÁ z Orlové by použila výtěžek k zakoupení a instalaci schodolezu. „Maminka bydlí v sedmém patře, přičemž výtah zůstává v mezipatře. Když ji chci navštívit, mám problém…,“ svěřila se žena, která onemocněla ve svých osmnácti letech. „Nemoc začala na střední škole a docela nenápadně, zpočátku mě neposlouchala levá noha,“ prozradila sympatická Kateřina. Dnes je na vozíčku, nemoc přijala a naučila se s ní žít. „Nemoc mi změnila hodnoty. Vím, že nejdůležitější v životě je zdraví, a tak se raduju z maličkostí, z každého pěkného dne, z každé překonané překážky …“ popisuje Kateřina, která miluje přírodu, divadlo a pěkné knížky.

Šárce MIHALOVÉ je čtyřicet, venku se pohybuje na vozíku, doma to zvládá s hůlkami. I ji nemoc přepadla v pouhých dvaceti letech. „Rozhodně si nic nepřipouštím, mám dvě dcery, obě tančí, tak žiju pro rodinu. Snažím se být naprosto soběstačná a co nejméně očekávat pomoc od druhých,“ popisuje veselá a optimistická Šárka, která v poslední době přešla na novou léčbu a vysadila kortikoidy. „Výtěžek bych určitě použila pro něco smysluplného. Pořídila bych si speciální zdravotní matraci, a pokud by ještě nějaké penízky zbyly, pak bych je použila na opravu elektrického vozíku. Přece jen, jsou to moje druhé nohy,“ usmála se.

Kateřinu, Šárku i paní Marii těší, že tvrdí rockeři v čele s Ivanem „JEKI“ Jekielkem se snaží každoročně pomáhat handicapovaným. „Je to moc krásné a až přímo dojemné. Když vidíte ty tvrdé chlapy, v oblečení tak typickém pro rockery, s dlouhými vlasy a nezbytným tetováním, tak by vás nikdy nenapadlo, že mají tak dobré srdce. Nikdy jsem rockovou muziku neposlouchala, ale už teď se těším do areálu letního kina. S radostí si ty kapely poslechnu a všem moc poděkuji,“ konstatovala nejstarší z trojlístku Marie Štěpánková.

Tak přijďte i vy, si poslechnout tvrdou muziku, shlédnout doprovodný program a dát si dobré pivo, které k rockovému fesťáku neodmyslitelně patří. Nejenom, že se pobavíte, ale pomůžete i dobré věci. Vždyť Rocktherapy má podtitul „charitativní“. A za to patří jeho organizátorům velký DÍK!


Datum zveřejnění/aktualizace: 11.8.2016

Zpět na výpis