Nezaměstnaných je nejméně od začátku roku

Také v červnu pokračoval trend v poklesu uchazečů o zaměstnání. Na konci pololetí bylo na kontaktních pracovištích úřadu práce v okrese Karviná evidováno 18 710 uchazečů o zaměstnání, což je o 156 uchazečů méně než v květnu a dokonce o 965 uchazečů méně než na začátku letošního roku. Podíl nezaměstnaných na Karvinsku činil k 30. červnu 2016 10,6 %. Míra nezaměstnanosti v České republice klesla na 5,2 % a naše země se tedy může pyšnit nejnižším podílem nezaměstnaných osob ze všech členských států Evropské unie.

V Orlové bylo k 30. červnu 2016 v evidenci Úřadu práce ČR 2 355 uchazečů o zaměstnání, z toho 24 mladistvých po základní škole, 46 absolventů a 252 osob se zdravotním postižením. Podíl nezaměstnaných na celkovém počtu obyvatel činil 11,06 %, což znamená pomyslné čtvrté místo v rámci okresu Karviná. Nejvyšší míra nezaměstnanosti je v Karviné (13,9 %), Doubravě (13,1 %) a v Havířově (11,5 %). Nejlíp jsou na tom obce Chotěbuz (4,8 %) a Těrlicko (4,9 %).

Na konci I. pololetí bylo v celém okrese k dispozici 1 351 volných pracovních míst, z toho bylo 196 vhodných pro osoby se zdravotním postižením a 425 bylo registrováno pro mladistvé po základní škole a absolventy. Na jedno volné pracovní místo tak připadalo zhruba 14 lidí, na jedno volné pracovní místo vhodné pro osoby se zdravotním postižením asi 11 osob a nejlepší uplatnitelnost měli mladiství a absolventi. V této kategorii se totiž volné pracovní místo nabízí téměř každému člověku, který chce pracovat.

V půli letošního roku byla největší poptávka po pracovních ostrahy a bezpečnostních agentur, řidičích osobních aut a malých dodávek, taxikářích, ostatních pomocnících ve výrobě, číšnících a servírkách, seřizovačích a obsluhovačích obráběcích strojů, zednících, montérech, dlaždičích a kamnářích. V červnu nebylo Úřadu práce ČR hlášeno žádné hromadné propouštění, které by se týkalo zaměstnanců v okrese Karviná.


Datum zveřejnění/aktualizace: 28.7.2016

Zpět na výpis