V třípodlažní stavbě by parkovalo 142 aut

 

Problémy s nedostatkem parkovacích míst na V. etapě jsou všeobecně známy. Město hledá nejvhodnější řešení a jedním z nich je vybudovat v této lokalitě parkovací dům. Radnice tedy nechala vypracovat projektovou dokumentaci parkovacího a garážovacího objektu na ulici Dětmarovická na V. etapě, a to na místě stávajícího kapacitně nedostačujícího parkoviště.

Tento parkovací objekt by podle dokumentace navýšil stávající parkovací kapacitu plochy ze současných 50 na 142 stání. Šlo by o třípodlažní stavbu, z čehož třetí patro by bylo nezastropené a tvořil by ho de facto strop druhého nadpodlaží s úpravou ploché pochozí a pojízdné střechy, určené pro veřejné a nezpoplatněné parkování v počtu 54 míst. Objekt by byl zhruba polovinou svého objemu pod úrovní stávajícího terénu.

„Na stavbu je vydáno platné stavební povolení, avšak realizace byla ze strany města odložena z důvodů nedostatku uvolnitelných vlastních zdrojů a ztížené dostupnosti úvěru,“ vysvětluje vedoucí odboru rozvoje a investic Ing. Martina Szotkowská a doplňuje, že město dodatečně uvažuje o zastřešení celého parkovacího objektu, což by umožnilo i pronájem horních parkovacích stání a zjednodušilo údržbu plochy především v zimních měsících.  

Na popud místostarostky Mgr. Bc. Renaty Potyšové se v minulých dnech uskutečnila schůzka se zástupci družstevních samospráv z blízkosti plánovaného parkovacího objektu. „Město nedisponuje volnými finančními prostředky na výstavbu parkovacího domu a současně jsme si vědomi problematiky parkování v této části města. Schůzku jsme vyvolali proto, abychom zjistili zájem občanů a zároveň i možnosti případného financování,“ upřesňuje místostarostka a starosta dodává: „Lidé by si v objektu mohli koupit garážové stání nebo si ho pronajmout. Připravujeme anketu, s níž bychom chtěli prostřednictvím správců domů oslovit družstevníky a zeptat se na jejich názor či zájem o koupi nebo pronájem. Podle toho bychom pak zvážili další kroky.

Celkové náklady na výstavbu parkovacího objektu včetně úpravy komunikace a případného zastřešení objektu představují částku ve výši 43 mil. Kč.


Datum zveřejnění/aktualizace: 9.6.2016

Zpět na výpis