V Orlové bude charitativní obchůdek

 

Koncem dubna proběhla v Orlové sbírka potravin pro Zakarpatskou Ukrajinu. Sbírku organizovala Adra ve spolupráci s orlovskou radnicí. Lidé přinášeli trvanlivé potraviny, ale i sladkosti pro ukrajinské děti. Přesto, že se lidé snažili, pomoc pro Ukrajinu mohla být větší.

Místostarostku Mgr. Bc. Renatu Potyšovou tehdy napadlo požádat o spolupráci orlovské školy a školky. A Orlované neuvěřitelným způsobem prokázali svou solidaritu. „Za pouhých sedm dnů se sesbíralo 500 kilogramů potravin. Chci poděkovat za podporu všem ředitelům škol, školek, rodičům a dětem. Děkuji jim za to, že je nenechalo lhostejným utrpení obyčejných rodin na Zakarpatské Ukrajině, a že přišli a přinesli potraviny, které budou rozdány všem potřebným rodinám,“ zdůraznila místostarostka Renata Potyšová.

Spolupráce města s Adrou se začala rozvíjet i v celé řadě dalších oblastí. Adra má na území města několik dobrovolnických programů – v orlovské nemocnici, v Domovech seniorů Vesna a Pohoda a ve Slezské humanitě v Orlové-Lazích. Kromě toho plánuje otevřít v Orlové charitativní obchůdek. „Charitativní obchůdek by měl zahájit svou činnost v září, a to v prostorách současné galantérie na ulici Slezské 96 v Orlové-Porubě,“ upřesňuje Mgr. Renata Potyšová a dodává, že v obchůdku by se za symbolickou částku prodávalo oblečení sociálně potřebným rodinám.

V této souvislosti bude Adra rozmísťovat na území našeho města sběrné kontejnery. „Dvacet sběrných kontejnerů by mělo sloužit orlovským občanům, kteří do nich mohou odkládat v igelitových taškách či pytlích oblečení, obuv, hračky, knihy, které již nepotřebují, ale přesto by jiným lidem ještě mohli dobře sloužit. Díky těmto kontejnerům budou velmi dobře zásobeny charitativní obchůdky, čímž bychom mohli daleko efektivněji pomáhat sociálně slabým občanům,“ vysvětluje místostarostka.

„S Adrou plánujeme do budoucna ještě celou řadu dalších projektů. Lze předpokládat, že by se sběrné místo mohlo rozšířit i o nábytek, lůžkoviny, vybavení domácností a tak dále. Cílem by samozřejmě bylo pomáhat lidem ve složitých životních situacích…,“ podotýká Mgr. Renata Potyšová.


Datum zveřejnění/aktualizace: 27.5.2016

Zpět na výpis