V sobotu přijede do dětmarovické elektrárny cirkus

Oranžové balonky, které zaměstnanci Elektrárny Dětmarovice naplní heliem, se opět po roce k velké radosti všech vznesou nad chladící věže. Ale v Elektrárně Dětmarovice se toho bude dít v sobotu 28. května mnohem více. Díky kejklířům z Cirkusu trochu jinak ožije elektrárna dětským smíchem, nabídne exkurze do provozu a pomůže neziskovým organizacím z Orlové a Bohumína.

 

V průběhu exkurzí mohou návštěvníci okusit neopakovatelnou atmosféru elektrárenských provozů. „Máme se čím pochlubit. Vloni jsme dokončili projekt DENOX, který výrazně snížil exhalace oxidů dusíku do ovzduší. Zájemcům zároveň představíme, jak naše elektrárna funguje,“ zve veřejnost ředitel elektrárny Vlastimír Kontrik.

 

Děti budou soutěžit o ceny v cirkusových dovednostech, naučí se přitom například žonglovat s míčky, roztáčet hula hoop nebo chodit po laně. Všechny pobaví veselá klaunice a bublinová šou. Připraveny budou skákací hrady i malování na obličej. Menší děti se mohou zabavit ve stánku havířovského montessori klubu nebo vyrobit veselý obrázek s lektory z chráněné dílny Krabičky, odvážlivce povozí vodáci z klubu Posejdon na pramičkách po elektrárenské vodní nádrži. Připravena je také prezentace techniky hasičů Elektrárny Dětmarovice. Nadace ČEZ vyhlásila speciální ceny pro návštěvníky, kteří přijdou v nejlepším cirkusovém kostýmu.

 

Na své si přijdou také ti, kteří chtějí pomoci dobré věci. Před elektrárnou budou dva speciálně upravené rotopedy v rámci akce Pomáhej pohybem live Nadace ČEZ, na kterých můžou návštěvníci vyšlapat peníze pro JUDO CLUB ORLOVÁ nebo bohumínský domov pro seniory provozovaný Centrem sociálních služeb Bohumín.

 

Elektrárna Dětmarovice je svým instalovaným výkonem 800 MW největší klasickou elektrárnou na území Moravskoslezského kraje i v rámci celé Moravy a zároveň největší černouhelnou v Česku. Ročně dokáže vyrobit okolo 2 500 000 MWh elektrické energie (což je spotřeba více než 700 000 domácností) a přes 800 000 GJ tepla. Teplem elektrárna zásobuje města Bohumín a Orlová.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 24.5.2016

Zpět na výpis