Otevřený dopis Rady města Orlová k záměru přemístění ZUŠ J. R. Míši do prostorů Gymnázia a Obchodní akademie Orlová

     Přesto, že Základní umělecká škola J. R. Míši v Orlové, je příspěvkovou organizací zřízenou Moravskoslezským krajem, musíme, jako zvolení zástupci občanů města Orlová, vyslovit náš zásadní nesouhlas s úvahou kraje o jejím přemístění do prostorů Gymnázia a Obchodní akademie Orlová.

     Umělecké školství má v Orlové dlouhou a bohatou tradici. Základní umělecká škola J. R. Míši, Orlová, příspěvková organizace, zahájila svou činnost již v roce 1931 jako Hudební škola odboru Slezské Matice osvěty lidové. Ve stávající budově v lokalitě Orlová- Poruba  škola působí od září 1978. Neztotožňujeme se s názorem, že se škola nachází v nebezpečné lokalitě, policejní statistiky hovoří pravý opak.

     Dlouhodobá tradice uměleckého školství v místě nynějšího působení, to znamená v budově, která má rozsáhlé prostory, 5 pavilonů, 2 koncertní sály a rozsáhlé foyer, zaručuje kvalitní podmínky, průběh a výsledky uměleckého vzdělávání s cílem optimálního rozvoje osobnosti žáků.

     Školu navštěvují převážně děti z Orlové a její hlavní činností a náplní je umělecká a hudební výuka s častou prezentací žáků na veřejnosti. Odbornou a kvalitní výuku na vysoké úrovni poskytují žákům školy převážně orlovští pedagogové. Mládež se připravuje nejen k profesionální umělecké dráze, ale především ke kvalitní amatérské umělecké činnosti, kterou reprezentuje nejen sebe a školu, ale také město Orlová. Město školu finančně podporuje - poskytuje dotace na akce a přispívá talentovaným žákům i na nákup hudebních nástrojů a služeb apod.

     Apelujeme proto na vedení Moravskoslezského kraje, aby dobře zvážilo variantu přemístění Základní umělecké školy J. R. Míši do jiných prostorů a věříme, že konečné rozhodnutí nebude v rozporu s názory, potřebami a přáními občanů města Orlové.                         


Datum zveřejnění/aktualizace: 27.4.2016

Zpět na výpis