Korunovační klenoty přímo ve škole? Jedině na orlovském gymnáziu!

Klenoty, které se jen tak nevidí, mohli ve čtvrtek 14. dubna na vlastní oči spatřit studenti a pedagogové Gymnázia a Obchodní akademie Orlová. Učiteli dějepisu, Mgr. Marku Zágorovi, se totiž podařilo zařídit ukázku originálům věrných replik koruny císaře Svaté říše římské a koruny svatého Václava. Obě koruny si studenti mohli prohlédnout přímo v jedné z učeben, přičemž si vyslechli i poutavý výklad o jejich historii a významu.

Ukázku vzácných replik císařské a svatováclavské koruny zajistil zapálený historik Mgr. Marek Zágora u příležitosti oslav 700. výročí narození Karla IV., které se ve škole právě rozbíhají. GOA Orlová je jedinou školou v republice, kde se taková možnost studentům nabídla. „To, co tady dnes můžeme vidět, jsou opravdu věrné a velmi hodnotné repliky zmíněných korun. Věrné znamená, že vypadají stejně jako originály s tím, že použitý materiál je pochopitelně jiný, neboť to by dnes nikdo nebyl schopen zaplatit. Hodnota těchto replik je sice vyčíslitelná, i tak se ale jedná o naprosto výjimečná umělecká díla,“ řekl k ukázce Mgr. Marek Zágora.

Replika císařské koruny je výjimečná už jen tím, že na území České republiky existují pouze dvě. Jedna je k vidění na Karlštejně, druhá je v rukou soukromého majitele, který ji gymnáziu zapůjčil stejně jako korunu svatováclavskou, která má věrných replik asi pět. Originál císařské koruny je uložen v pokladnici Uměleckohistorického muzea ve Vídni, původní svatováclavská koruna je uschována ve zvláštní místnosti při Svatováclavské kapli katedrály sv. Víta „Obě repliky, které tady teď vidíme, vyrobil turnovský šperkař Jiří Urban, který je v této oblasti považován za zlatnického mistra,“ dodal dějepisář.

Svatováclavská koruna je nejvýznamnější a nejstarší součástí českých korunovačních klenotů. Vzácné drahokamy shromáždil a nezaměnitelnou ideu koruně vtiskl právě Karel IV., který ji nechal zhotovit a byl jí jako první dne 2. září 1347 korunován na českého krále. Císařská koruna vznikla v 10. až 12. století a je součástí korunovačních klenotů Svaté říše římské. Koruna císaře Svaté říše římské váží 3,5 kg, je vyrobena ze zlata a zdobena filigránem, smalty, tisícovkou perel a drahokamy nevyčíslitelné hodnoty.

Kromě ukázky korunovačních klenotů připravil Mgr. Zágora i výstavu věnovanou Otci vlasti, která je k vidění v prostorách školy. „Jsme rádi, že tady máme takového zapáleného historika a učitele dějepisu, který se s notnou dávkou entuziasmu soustředí hlavně na období středověku v českém království. Díky jeho kontaktům se podařilo uskutečnit tuto unikátní ukázku a rovněž výstava, kterou tady vidíme, je do puntíku jeho dílem,“ prozradil ředitel GOA Orlová Mgr. Pavel Kubínek.

 A proč si 700. výročí narození Největšího Čecha na gymnáziu připomínají už měsíc dopředu? „Okolo 14. května, kdy se Karel IV. narodil, bude ve škole frmol kvůli maturit, proto jsme se rozhodli, že si uděláme takový měsíc s Karlem IV., ve kterém se kromě ukázky korunovačních klenotů a výstavy, odehrají i různé přednášky apod.,“ 

řekl závěrem ředitel.


Datum zveřejnění/aktualizace: 27.4.2016

Zpět na výpis