Pozvánka do KOSTELA PRO VŠECHNY

V pátek 27. května v 19 hodin se orlovskému publiku představí známý a oblíbený zpěvák Petr Bende. Koncert pořádá Nadační fond Přátel kulturní památky Kostel SCEAV v Orlové a koná se v evangelickém kostele v Orlové-Městě. Vstupné je 200 Kč a je možné si zakoupit vstupenku v Městském informačním centru v Orlové-Lutyni. Návštěvníkům koncertu se představí v jedné ze svých formací, a to za doprovodu cimbálové muziky Grajcar.

Návštěvníci koncertu mohou využít posilový spoj autobusu, který vyjíždí v 18:30 hodin ze zastávky Orlová-Lutyně, nemocnice a dále po zastávkách MHD dojede ke kostelu. Po skončení koncertu bude autobus odjíždět od kostela ve 20:00 hodin  po stejné trase zpět. Jízdné hradí pořadatel koncertu.

Petr Bende je zpěvák, skladatel, ale především muzikant, který nikdy neřešil hudební styly. Vydal již několik alb, naposledy v roce 2015 Cimbal Big Band – Live in Studio 2015. Byl nominován a oceněn v mnoha prestižních hudebních kategoriích. Kdykoli potká některý ze svých oblíbených hudebních nástrojů, vezme jej do rukou a hraje. Pro potěšení hraje sobě i ostatním. Roky si razí svoji cestu napříč různými žánry, které ho oslovují a v nichž se cítí hudebně šťastný. Jediným kritériem je pro něj vlastní pocit sounáležitosti s daným tématem, živé koncerty a autorská tvorba.

Je to již několikátý koncert v řadě, který nadační fond pořádá a s organizací těchto akci má zkušenosti. Připomeňme si např. recitál Jitky Zelenkové „Sametový hlas“, adventní koncert Věry Martinové, koncert Leony Machálkové, adventní koncert Ladi Kerndla, koncerty sboru Permoník a posledně adventní koncert Žalman & spol. O akcích pořádaných nadačním fondem lze nalézt informace na stránkách nadačního fondu, v archívu regionálních periodik a také v archívu TV Polar. Jsme rádi, že naše akce jsou navštěvovány velkým počtem posluchačů a jsou také velmi vysoce hodnoceny po stránce kvality.

Tyto koncerty jsou pořádány nejen pro potěšení návštěvníků, ale nadační fond se snaží touto činností získávat prostředky na opravy, provoz a propagaci místní kulturní památky ČR – Kostel Slezské církve evangelické a.v. v Orlové (evangelický kostel).

Nadační fond se rozhodl podpořit iniciativu místního evangelického sboru realizovat projekt: „Obnova varhan v evangelickém kostele v Orlové“. Současné varhany byly pořízeny jako provizorium z jiného kostela v důsledku poničení původních varhan při generální opravě v roce 1983. Nyní jsou varhany v žalostném stavu a další opravy jsou bezpředmětné. Proto je nutné pořídit varhany nové, které budou kopírovat vzhled těch původních, které byly v kostele do roku 1985.

Náklady představují částku ve výši 4 mil. Kč. Dojde tak k rozšíření nabídky aktivit pro veřejnost ve formě varhanních koncertů a také budou přínosem při doprovodu písní na bohoslužbách v kostele. Kostel se těší velké oblibě, má dobrou akustiku a místní evangelický sbor se řídí heslem „Kostel pro všechny“. O projektu lze nalézt informace na www.nadacekostel.cz/varhany.

Výtěžek koncertu bude tedy věnován na již zmíněné varhany. Koncert podpořili město Orlová, SMO, městská akciová společnost a Gascontrol s.r.o.

Milan Zielina


Datum zveřejnění/aktualizace: 27.4.2016

Zpět na výpis