Město bije na poplach a alarmuje rodiče školáků

Šokující výsledek, přineslo testování orlovských deváťáků.  Každý čtvrtý z nich měl pozitivní test na drogy. Testování žáků devátých tříd na všech místních školách bylo anonymní a se souhlasem ředitelů škol a devadesáti procent rodičů.

Možná, že by výsledek byl přece jen trošku horší, někteří žáci totiž nepřišli do školy a v případě jiných zase nedali rodiče souhlas s testováním. „Moje dcera by nikdy žádnou drogu nevzala, já jí naprosto věřím,“ svěřila se nám maminka jedné z dívek a obdobný názor měl i tatínek deváťáka Martina. „Martin je správný kluk, kdyby bral drogy, tak bych ho přerazil. Věřím mu, a tudíž ho nemusí nikdo testovat,“ zdůraznil. Naproti tomu paní Jana s testováním syna problém neměla. „Jistota je jistota. Puberta s ním tříská a člověk nikdy neví. Jen ať ho otestují …“ argumentovala.

Nicméně – přestože byl výsledek anonymní, prokázal, že drogu v posledních dnech zkusila čtvrtina orlovských deváťáků. "Měli jsme pěti až šestidruhové testery. Výsledky ukázaly, že nejčastěji užívanou drogou je pervitin a poté marihuana. Děti ale mají zkušenosti také s kombinací drog," uvedl ředitel Městské policie Orlová Roman Galia.

Otestovat školáky napadlo Mgr. Romana Galiu poté, co zjistil, že K-centrum za jediný rok vyměnilo narkomanům 35 tisíc jehel, zatímco v Karviné to bylo necelých 10 tisíc. Šlo o vysoké číslo a odborníci odhadli, že experimentovat s drogou by mohlo na 30 procent dětí.
"Ten trend je rostoucí. Rok předtím bylo o několik tisíc vyměněných jehel méně," podotkl šéf orlovského K-centra Petr Svěch. V K-centru registrují uživatele od patnácti let.

„Pervitin není v současnosti pro děti nedosažitelnou drogou, lze sehnat a není tak drahý. Gram pervitinu vyjde zhruba na 500 korun. Z toho si udělají osm, devět dávek. Jedna dávka působí několik hodin. Ve výsledku je to tak pro ně levnější než alkohol," dodal Svěch.

Ještě předtím, než dětem odebrali vzorky slin, nechalo město prozkoumat odpadní vody ze škol. Zjišťovalo se, zda obsahují stopy po drogách, a to se potvrdilo. Samotné testy se uskutečnily bezprostředně po velikonočním víkendu. Obdobné testy byly provedeny i v Bohumíně, kde se na výsledky zatím čeká.

Někteří ředitelé odmítají, že by děti z jejich školy braly drogy. „Je to nesmysl,“ zlobí se jeden z nich a argumentuje, že by si toho museli všimnout. Protiargumentem může být již zmíněné testování odpadních vod u jednotlivých škol, které jednoznačně prokázalo pozitivní výsledky u všech škol.

„Vůbec nejde o to, děti či školy stigmatizovat, výsledky testů jsou naprosto anonymní a nikdo neví, u koho z žáků byly vzorky pozitivní. Šlo nám hlavně o oslovení rodičů. Řada z nich možná dosud ani netušila, jak moc jsou drogy mezi touto věkovou skupinou rozšířené," říká Roman Galia. „Chceme, aby si rodiče uvědomili, jak vysoké nebezpečí pro jejich děti tady je, aby se tím zabývali, otestovali si děti a chtěli problém řešit. Současně chceme, aby jim někdo kvalifikovaně poradil, jak se mají zachovat," doplňuje velitel městské policie.

Zástupci města i autoři projektu tvrdí, že na základě výsledků chtějí ve městě zřídit odborné poradenské centrum, adiktologii, pozvat do škol orgán sociálněprávní ochrany dětí, dětské psychology a další odborníky, kteří k té problematice mají co říci a mohou být nápomocni rodičům, kteří toto chtějí řešit.

"Výstupy jsou alarmující, nicméně se domníváme, že i přes nepříznivé výsledky hledáme se všemi dotčenými subjekty to nejvhodnější řešení. O závěrech byli podrobně informováni ředitelé všech základních škol," komentovala zveřejněné výsledky místostarostka Renata Potyšová.
Dodala, že město připravuje zpracování koncepce Integrované strategie bezpečnosti města, která se bude touto problematikou intenzivně zabývat. "Chceme vytvořit plán drogové politiky na pět let, který bude implementován do Strategického plánu města, jakožto nejdůležitějšího dokumentu. Dalším cílem je vytvořit odborné poradenské centrum pro rodiče dětí," uvedla místostarostka Renata Potyšová.


Datum zveřejnění/aktualizace: 14.4.2016

Zpět na výpis