Zastupitelé diskutovali o záměru sloučení DKMO s městskou knihovnou

 

Orlovští zastupitelé projednávali na svém únorovém zasedání záměr sloučení příspěvkových organizací Městské knihovny a Domu kultury města Orlové.

Šlo o jedno z doporučení procesního auditu v podmínkách městského úřadu. „Audit navrhuje upravit organizační strukturu příspěvkových organizací DKMO s městskou knihovnou a sjednotit kapacitní výkon podpůrných agend. Jako vhodné řešení se nabízí sloučení DKMO s městskou knihovou a odpovídajícím způsobem nastavení nové organizační struktury nově vzniklé příspěvkové organizace,“ upřesnil starosta města Ing. Tomáš Kuča.

 „Sloučením obou příspěvkových organizací by tak vznikl nový subjekt s výrazně širším prostorem pro rozmanitost kulturních aktivit, koncepčně řízených a realizovaných z jednoho centra,“ podotkl starosta.

Za výhody sloučení by podle radních mohlo být vytvoření celoměstské kulturní organizace, která by v sobě zahrnovala komplexní nabídku kulturního života ve městě – kulturní pořady, kulturu školám, besedy, výstavy, univerzitu volného času a třetího věku, letní kino, infocentrum, publicitu a propagace těchto akcí. Sloučením by vznikl jeden právní subjekt místo současných dvou menších, a to s výrazně širším prostorem pro rozmanitost kulturních aktivit. Vše by řídil jeden ředitel, tudíž by to mělo jednotné koncepční řízení a plánování z jednoho centra, centrální organizovanost a koordinovanost společně pořádaných akcí, bylo by vedení jedné účetní jednotky a efektivní kontrola, stejně tak jako by byly odstraněny duplicitní činnosti – účetnictví, údržba, personalistika apod.

Za nevýhody lze považovat fakt, že městská knihovna není ryze kulturní organizací a její aktivity se týkají převážně vzdělávání, byla by nutná změna smluv, registrací a evidencí v různých databázích včetně správy objektů, úprava zřizovací listiny a další detaily.

„V tuto chvíli jde jen o záměr, který musíme analyzovat, ověřit jeho personální dopady a funkčnost. Inspirací nám byly podobné organizace v okolních městech, kupříkladu bohumínská K3,“ uvedl starosta Ing. Tomáš Kuča.

Zastupitelé projednávanou problematiku pečlivě prodiskutovali. „Nebylo by lepší zpracovat koncepci kultury ve městě místo záměru?“ zamýšlel se Mgr. Miroslav Chlubna. Marie Pustelníková se domnívá, že je škoda riskovat tak kvalitně fungující organizaci, jakou je městská knihovna a slučovat ji pod DKMO. „Bylo by lepší, kdyby knihovna zůstala jako samostatně fungující organizace,“ zdůraznila Pustelníková. „Nedívejte se na bohumínskou K3, ta vznikla za úplně jiných okolností,“ podotkl mimo jiné bývalý místostarosta Bc. Martin Sliwka. Svůj názor prezentovala i zastupitelka Mgr. Pavla Bjalončíková. „Sloučení obou zařízení by bylo špatně, finanční prostředky, které by si to vyžádalo, by se daly využít daleko lépe,“ uvedla.

Starosta města diskuzi uzavřel slovy, že je samozřejmé, že město dříve, než jakémukoliv kroku v tomto směru přistoupí, musí vše do detailu prověřit a teprve následně se rozhodnout.

Nakonec zastupitelé uložili radě města zpracovat koncepci kulturních zařízení ve městě, a tu předložit na červnovém zasedání zastupitelstva.


Datum zveřejnění/aktualizace: 29.2.2016

Zpět na výpis