Dopravní terminál Hranečník

Dne 28. února 2016 dojde v souvislosti se zprovozněním dopravního terminálu Hranečník k významným změnám v provozu městských linek ze směru od Radvanic a Bartovic i příměstských linek ze směrů od Havířova, Karviné a Orlové. Důvodem zřízení přestupního terminálu je snaha o zefektivnění a ekologizaci veřejné dopravy v centru města Ostravy tím, že zde bude v cílovém stavu ponechána pouze doprava provozovaná v elektrické trakci. Silné přepravní vztahy z terminálu dále do všech centrálních částí města zajistí tramvajová a nově také trolejbusová doprava. Na rozdíl od dnešního stavu umožní terminál komfortní přestup z autobusů bez pěší docházky. Veškerá nástupiště jsou zastřešena a cestujícím pro delší čekání bude k dispozici vytápěná čekárna v objektu občanské vybavenosti včetně WC. Celý prostor dopravního terminálu včetně budovy bude pod stálým dohledem Městské policie.

Autobusové linky v relaci Orlová - Ostrava

 

Linka 535 bude zrušena s ohledem na nasazení bezbariérových autobusů na běžné linkové spoje.       V úseku mezi Orlovou a Karvinou přes Dětmarovice bude nahrazena spoji linky 539 a spojení z Orlové a Karviné do Ostravy-Poruby bude zajištěno návaznostmi vybraných spojů linky 552 na linku 445 na zastávce Vratimovská.

 

Autobusová linka 551 dojede do terminálu Hranečník, kde bude ukončena. Výstup z autobusů této linky bude probíhat u nástupiště shodného s nástupištěm pro tramvaje a trolejbusy směřující do centra města. Přestup z autobusu na tramvaj či trolejbus tedy bude obnášet pouhý cca 10m pěší přesun z jedné hrany nástupiště na protější. Stejný princip přestupu bude aplikován v opačném směru, kdy výstup z tramvají resp. trolejbusů bude realizován na nástupišti shodném resp. sousedním s nástupištěm pro odjezd autobusů ve směru z Ostravy. Pro nástup do autobusů směrem z Ostravy budou určena dvě stanoviště, z nichž jedno pro linky směrem na východ (Ostrava-Michálkovice, Petřvald, Orlová) a druhé směrem na jih (Ostrava-Bartovice, Šenov, Havířov). Na lince bude zaveden zcela nový jízdní řád. Pro eliminaci dopadu přestupu na zvýšení ceny jednotlivého jízdného z regionálních linek již zapojených do ODIS budou cestující, kteří budou mít v příslušném dni prostřednictvím ODISky zakoupenou jednotlivou jízdenku v tarifu Region ze spoje linky 531 do zastávky Hranečník, moci na tuto jízdenku pokračovat v úseku Hranečník > Most M. Sýkory / Nám. J. Gagarina linkami DPO 38, 71, 101, 107 nebo 110. Tato výjimka neplatí v opačném směru!

 

Stávající linka 552 jedoucí do Ostravy na ÚAN bude zachována a budou na ní zavedeny nové spoje. Nově bude linka v Ostravě Vítkovicích vedena přes zastávky Bivojova, Mírové náměstí a Hlubinská.

 

Nově bude na linkách ČSAD Havířov mj. v relaci Orlová - Havířov platit tarif ODIS.

Návazné linky MHD z terminálu Hranečník do centra města

Tramvajová doprava z terminálu Hranečník bude posílena, takže její průměrný interval bude v pracovní dny 5 min, večer a o víkendu 10 min. Trolejbusová doprava z terminálu Hranečník bude zajištěna 3 linkami v průměrném intervalu ve špičce 3 min, mimo špičku 10 min včetně víkendu.

Tramvajová linka 4 zajistí přímé spojení s centrem města v okolí tř. 28. října, Karolinou, Mariánskými Horami, Svinovem a Martinovem.

Tramvajová linka 12 zajistí přímé spojení s centrem města v okolí tř. 28. října, Karolinou, Mariánskými Horami, Vítkovicemi, Hrabůvkou a Dubinou.

Trolejbusová linka 101 zajistí spojení s oblastí Sokolské třídy, Přívozem a Hlavním nádražím.

Trolejbusová linka 107 zajistí spojení s Českobratrskou ulicí, nákupním centrem Futurum a administrativním centrem Orchard.

Trolejbusová linka 110 kapacitně posílí dopravu z Hranečníku do centra města v době přepravní špičky a zajistí možnost pohodlného přestupu žáků a studentů na Náměstí J. Gagarina na linky směrem na Kamenec a Hladnov. Bude intervalově proložená s linkou 38.

 

Přestože změny v souvislosti se zprovozněním terminálu Hranečník jsou zásadní, věříme, že cestující ocení především komfort při přestupu, velmi dobrou nabídku návazných spojů a možnosti nově využívat i další příměstské autobusy v tarifu ODIS.

 

Koordinátor ODIS s.r.o.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 26.2.2016

Zpět na výpis