Odstartuje revitalizace lesoparku

Orlovští by se měli v letošním roce konečně dočkat zahájení revitalizace lesoparku, která by měla probíhat dva až tři roky. Revitalizace zahrnuje odbahnění a úpravu vodní plochy, regeneraci zeleně, opravu a rekonstrukci komunikací a chodníků, obnovení studánky, zřízení veřejného osvětlení a pořízení nového mobiliáře.

„Revitalizace lesoparku bude probíhat postupně. Pakliže bude projekt podpořen SFŽP, budou zahájeny práce na vodohospodářských a sadovnických úpravách. Tato první etapa by mohla stát až 14 mil. Kč, celkové náklady jsou odhadovány na 30 mil. Kč,“ upřesňuje vedoucí odboru rozvoje a investic Ing. Martina Szotkowská.

„V uplynulém roce byla dokončena projektová dokumentace na revitalizaci lesoparku a v letošním roce bychom chtěli začít s pracemi. Jsme si totiž vědomi toho, že Orlované potřebují mít místo, kde si mohou oddechnout a odpočinout. Původní lesk chceme vrátit i areálu letního kina, který prošel rekonstrukcí v uplynulém období, a v letošním roce ho chceme alespoň částečně zastřešit. Lidé tak budou chráněni před nepřízní počasí a daleko lépe si budou moci užít programu třeba na Dnech města, kdy už jim nebudou vadit ani žhavé sluneční paprsky či případná dešťová přeháňka,“ podotýká starosta města Ing. Tomáš Kuča.

A Orlované to vítají. „Snad nikdy jsem si nenechala ujít Dny města. Program bývá skvělý, pro starší generaci je však v odpoledních hodinách. A když se počasí vydaří, tak v hledišti pálí slunko a připadáte si jak na grilu. Stín je pouze mimo hlediště pod stromy, a to už pak není ten správný zážitek, tam je pak hlava na hlavě. Vloni jsem to vzdala,“ svěřila se nám pětašedesátiletá paní Marie.

Na zrevitalizovaný lesopark se těší i osmačtyřicetiletá Jana. „Zatím jsem z lesoparku nešťastná. Vzpomínám, jak tam se mnou chodila maminka, vozila mě v kočárku, poseděly jsme na lavičkách, obzvlášť krásně tam bylo v létě, pěkná příroda, ptáčci. Vloni jsem tam vyrazila na procházku s vnoučkem a byla jsem nemile překvapená. Poničené lavičky, vysoká tráva, popadané stromy. Je dobře, že s tím město začne něco dělat,“ konstatovala paní Jana.

-re-

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 31.1.2016

Zpět na výpis