Školy přivítaly u zápisu budoucí prvňáčky

Ve čtvrtek 21. a v pátek 22. probíhal na všech orlovských základních školách zápis do 1. tříd. Naše redakce se letos vydala na Základní školu Mládí, před kterou se už deset minut před začátkem zápisu utvořil zástup rodičů s budoucími školáčky. Učitelky si své potencionální žáky nejprve vyzkoušely u interaktivní tabule, kde zjistily, zda už děti umějí počítat, jestli znají barvy a geometrické tvary, dále se zaměřily na poznávání zvířátek apod. Druhá část zápisu probíhala ve školní lavici. Děti malovaly, stříhaly a také vázaly tkaničky, což se ne každému povedlo na jedničku. Mnoho předškoláků tak dostalo první domácí úkol ještě před opravdovým nástupem do školy. Někteří také překvapili hezky připravenou básničkou, či písničkou. Po zápisu obdrželo každé dítě pamětní list, stavebnici Lego, veselé tričko s logem školy a další drobné dárečky.

K zápisu do 1. tříd se letos dostavilo 318 dětí, což je o 16 dětí méně než loni. Nutno říct, že uvedené číslo je pouze orientační a nevypovídá o skutečném počtu prvňáčků, kteří v září t. r. zasednou do lavic. „Z reakcí ředitelů už teď víme, že ne všechny děti se k zápisu dostavily. Podle údajů z evidence obyvatel mělo k zápisu přijít 314 dětí, přičemž k tomuto číslu je třeba připočítat ještě 38 dětí, kterým byl loni doporučen odklad školní docházky. Suma sumárum jsme počítali, že se k zápisu dostaví okolo 340 dětí. Počet prvňáčků ještě mohou ovlivnit děti z okolních obcí, proto znovu připomínám, že počet zapsaných dětí je pouze orientační a jasněji bude až v září,“ říká k zápisu Ing. Pavlína Kucharczyková z Odboru školství, kultury a sportu.

Pro prvňáčky se letos otevře 12 tříd, což je o dvě třídy méně než loni. „Menší počet dětí nám alespoň pomohl v tom, že se zvýší průměrná naplněnost tříd, což má význam hlavně z pohledu ekonomiky školy. Loni činil průměr na jednu 1. třídu 21 žáků, ve školním roce 2016/2017 se průměrný počet dětí v 1. třídě zvýší na 24,“ dodává Ing. Kucharczyková. Největší zájem byl letos o školy Školní a Ke Studánce, kde se přišlo zapsat 59 dětí. Odklad povinné školní docházky byl doporučen 27 dětem.


Datum zveřejnění/aktualizace: 31.1.2016

Zpět na výpis