M.BAND chce dělat hudbu společně

S nápadem na „nocování s orchestrem“ přišel kapelník a současně učitel ZUŠ J. R. Míši v Orlové-Porubě Marcel Pastirčák.

Zájem předčil očekávání a z pátku 4. na sobotu 5. prosince přespalo v prostorách porubské „zušky“ pětadvacet dětí a šest dospělých. „Za normálních okolností zkoušíme jednou týdně, ale orchestr by potřeboval daleko intenzívněji pracovat a skladby pilovat. Napadlo mě zorganizovat společný víkendový pobyt, jehož by se zúčastnili členové orchestru ve věku od šesti do padesáti let. Sešli jsme se tedy v pátek odpoledne a do večera jsme zkoušeli.  Následovala pizza párty a přišel i Mikuláš, který donutil každého člena zazpívat. Nechyběla ani noční hra, kdy jsme po škole hledali bandity a pro ty, kterým se ještě nechtělo spát, následovalo noční promítání filmu,“ popisuje Marcel Pastirčák.

My jsme děti zastihli krátce po snídani. „Každý z nás něco přinesl a ze všech těch dobrot jsme si připravili raut. Teď budeme až do oběda pokračovat v intenzívní práci,“ konstatuje osmatřicetiletý hudební pedagog z Orlové. 

Nocování s orchestrem sklidilo u všech členů M.BANDU obrovský aplaus. Všichni se shodli, že to byl výborný nápad. Desetiletá Míša hraje na housle, klavír a flétnu, o rok mladší Petra na flétnu a kytaru. „Nejdříve jsme pilně pracovali a pak jsme běhali po škole a hledali bandity. Bylo to fajn a přitom jsme se vůbec nebáli,“ svěřila se děvčata. Šestnáctiletá Kristýna, která v orchestru hraje na saxofon, je na orlovské zušce jako doma. „Do školy jsem začala chodit už ve třech letech, ale nikdy to tu nebylo tak skvělé jako teď,“ podotkla. Stejně starý Vojta hraje na trubku. „V pátek odpoledne bychom se určitě doma poflakovali, zatímco tady jsme odvedli kus práce. Bylo to moc fajn a naprosto úžasná zkušenost,“ zdůraznil. Čtrnáctiletý Matyáš hraje na klavír a konstatoval, že už dlouho se tak dobře nepobavil. „Ověřili jsme si, že jsme fajn parta a přitom vůbec nezáleží na tom, kolik nám je. Kéž by podobných akcí bylo více,“ uzavřel.

Orchestr M.BAND vznikl v loňském roce jako pokračování úspěšného vánočního vystoupení, které se původně zamýšlelo jako jednorázová akce. „Po koncertě zaznělo tolik pozitivních ohlasů ze stran žáků, rodičů i vedení školy, že jsme se rozhodli zkusit, zda by školní orchestr nemohl pracovat celoročně. Byla to velká výzva, protože tak atypické hudební těleso na naší ZUŠ nikdy nepůsobilo,“ vysvětluje absolvent hudebního oboru na ostravské konzervatoři, aktivní hráč na basu a hudební aranžér Marcel Pastirčák, který pro M.BAND komponuje veškerý notový materiál. Nástrojové obsazení je totiž tak netradiční, že pro toto uskupení nelze zakoupit vhodný notový materiál a je třeba aranžmá skladeb vytvářet přesně na míru. „Z osmi prázdninových týdnů jsem jich šest věnoval přípravě na letošní školní rok. Představil jsem si každého z členů orchestru a psal party pro každého na míru. Musím přiznat, že mě to moc bavilo,“ usmívá se Pastirčák. 

Orchestr M.BAND má ve svém názvu i důležitý podtitul - „šance dělat hudbu společně“. V orchestru hrají současní i bývalí žáci ZUŠ J. R. Míši, jejich rodiče i pedagogové, což je pro všechny úžasná zkušenost učit se novým věcem a navzájem se obohacovat. A protože vizi projektu „dělat hudbu společně“ berou opravdu vážně, snaží se být kolektivem otevřeným a rádi přivítají mezi sebou i nové hráče.

„Projekt M.BANDu můžeme realizovat jen díky úžasné podpoře ze strany vedení ZUŠ, které se nám snaží všemožně vycházet vstříc,“ zdůrazňuje Marcel Pastirčák a dodává, že si toho váží o to víc, že mnohdy to s ohledem na jeho nápady nemusí být jednoduché...

V nejbližší době čekají orchestr dva koncerty. Ten první 14. prosince v 17 hodin v Domě kultury města Orlové a ten druhý 22. prosince v 17 hodin v evangelickém kostele v Orlové-Městě.

-re-


Datum zveřejnění/aktualizace: 22.12.2015

Zpět na výpis