PEČOVATELSKÁ SLUŽBA JE TU PRO VÁS, ORLOVANÉ

 

Populace stárne, a to nejen v České republice, ale také v Orlové. S rozvojem zdravotnictví, změnou životního stylu a podmínek života se senioři dožívají vyššího věku, než tomu bylo před několika lety. 

 

Věk se sice prodlužuje, ale sil ve stáří i přesto ubývá. Nikdo zatím nepřišel s převratným objevem či pilulkou, která by i v tomto věku zajistila našim babičkám a dědečkům potřebnou vitalitu, samostatnost a soběstačnost. Takovou samoobslužnost, která jim umožní nakupování v obchodech, sílu stát u sporáku a uvařit si oběd, uklidit si domácnost apod. Na takový objev či pilulku si zřejmě budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Nezbývá, než se postarat o naše seniory vlastními silami. Ale i zde jsou někdy překážky. Rodina, ať je sebevíc milující, v dnešní hektické době nemá většinou čas se o svého zestárlého člena stoprocentně postarat, a tak alespoň hledá další alternativy.

Za ideální způsob péče o seniory je považováno jeho setrvání v jeho domácnosti co nejdelší dobu,    a to za podpory a péče jeho rodiny. Pokud však rodina péči seniorovi poskytnout nemůže, přichází na řadu sociální systém.

 

Jednou z možností péče o seniory v jejich domácnostech je pečovatelská služba, kterou nabízejí  Sociální služby města Orlová. Každé ráno vyráží zaměstnanci do terénu za klienty, kterým pomáhají a podporují je v činnostech, které už samostatně nezvládnou, nebo je to pro ně obtížné. Individuálně klientům poskytují takovou pomoc či podporu, aby nemuseli opouštět své domovy a odcházet do pobytových zařízení. Pečovatelská služba dováží klientům nákupy, obědy, pomáhá jim s osobní hygienou, úklidem domácností, praním prádla či je doprovází k lékařům atd.

 

Jestli vás výše uvedené alespoň trochu zaujalo a uvažujete o jisté formě pomoci - přijďte, zavolejte, napište! Společně se můžeme pokusit o vyřešení či zmírnění vašich problémů, nebo si jen povykládat, popř. poradit. Najdete nás v Orlové-Lutyni na ulici Adamusově 1269 (za obchodním domem Orel) nebo na tel. číslech 596 512 243, 603 100 778, E-mail ssmo@ssmo.cz, webové stránky www.ssmo.cz.

 

Bc. Jana Trvajová, pečovatelská služba


Datum zveřejnění/aktualizace: 22.12.2015

Zpět na výpis