Na český stromek česká baňka!

Křehká krása skleněných baněk. Takový název nesla ojedinělá akce, která celou středu probíhala v Muzeu Těšínska. Do orlovské výstavní síně zavítali zástupci opavského výrobního družstva Slezská tvorba a návštěvníci tak na vlastní oči spatřili, jak se skleněné baňky ručně zdobí. A jen co pracovnice družstva se sedmnáctiletou praxí začala baňky dekorovat, ze síně se ozval nejeden obdivný povzdech. Malování vlastní ozdoby si za symbolickou cenu mohl vyzkoušet každý návštěvník akce.

Družstvo Slezská tvorba Opava vyrábí tradiční skleněné ručně foukané a malované ozdoby už 64 let a patří mezi největší výrobce skleněných ozdob v České republice. Každá ozdoba je přitom ručně zpracovaným originálem a druhou naprosto stejnou nikde nenajdete.

„Hlavní výrobní surovinou jsou skleněné trubice, z kterých foukáme koule, olivy, rakety, špice, zvonky a další tvary. Také foukáme do forem, a to pak vznikají nejrůznější figurky, které si určitě pamatujete ze stromečků svých prarodičů. Baňky potom nastříbříme, aby se pěkně leskly, a namáčíme je do různých barev. Nakonec na baňky malujeme vzory, kterých máme v nabídce zhruba 12 tisíc,“ slyšely děti z úst předsedy družstva Ing. Jaroslava Veverky.

K dekorování baněk se využívá obyčejné lepidlo typu Herkules, kterým se naplní skleněná pipeta s ostrou špičkou, nebo se do něj smočí tenký štěteček. Lepidlem se na baňku nakreslí ornament a popráší se různobarevnými třpytkami. Třpytky zachytí lepidlo, zbytek opadne a na baňce zůstane pouze požadovaný vzor.

Polovina ručně vyrobených skleněných baněk z Opavy se pak prodává na domácím trhu, druhá půlka míří do světa a zdobí stromečky až v Americe, Austrálii, Německu, Rakousku, Francii nebo třeba Holandsku. Není proto divu, že poslední čtvrtletí před Vánocemi pracují zaměstnanci Slezské tvorby i o víkendech.

A jaký je aktuální trend na baňkovém poli? „V posledních letech, včetně roku letošního, je největší zájem o bílé a stříbrné baňky. V kurzu jsou také průhledné ozdoby s přírodními motivy. Češi pak hojně vyhledávají i baňky červené barvy. Doba, kdy se zájem lidí odklonil od tradičních skleněných baněk a preferovaly se plastové výrobky z Číny nebo ozdoby nabízené v marketech, je už naštěstí pryč,“ dodává předseda Slezské tvorby.

Nejvyhledávanějším tvarem jsou samozřejmě koule, ale zájem je i o figurky foukané do forem. Nejeden vánoční stromeček tak letos opět ozdobí medvídci, kočičky, hříbky a podobně. Stánek s baňkami ze Slezské tvorby najdete i na Vánočním trhu v Orlové, a to až do pátku 11. prosince.


Datum zveřejnění/aktualizace: 11.12.2015

Zpět na výpis