Důležité upozornění - potřebujete občanský průkaz nebo pas?

Vážení občané,

v souvislosti s legislativními změnami zákona o občanských průkazech a cestovních dokladech dojde ve druhé polovině prosince k celostátní odstávce, kterou bude pozastaveno podávání žádostí a výdej zhotovených osobních dokladů – e-OP a e-pasu. O přesném termínu odstávky Vás budeme informovat.

V době celostátní odstávky bude možné pouze:

-          podat žádost o občanský průkaz bez strojově čitelných údajů (typu „BLESK“), doba platnosti 1 měsíc. Správní poplatek se nebude hradit.

-          Podat žádost o cestovní pas bez strojově čitelných údajů – doba platnosti 6 měsíců. U tohoto typu cestovního pasu se hradí správní poplatek ve výši 1.500,- Kč, za občany mladší 15 let 1.000,- Kč.

Ostatní činnosti jako hlášení ztrát, odcizení, poškození či zničení občanského průkazu nebo cestovního pasu, odevzdání neplatných cestovních dokladů a občanských průkazů, či podání žádosti o poskytnutí údajů o občanském průkazu či cestovním pasu z  informačního systému Ministerstva vnitra nebudou omezeny.

Dále upozorňujeme občany, že od 1. 1. 2016 již nebude možné požádat o vydání cestovního pasu bez strojově čitelných údajů s dobou platnosti na 6 měsíců!

Klienti, kteří si již na toto období rezervovali termín a zanechali své telefonní číslo či e-mail, budou kontaktováni s nabídkou náhradního termínu.

Doporučujeme občanům, aby si zkontrolovali datum platnosti svých občanských průkazů a v případě, že jim platnost končí letos nebo v lednu, aby si přišli podat žádost o nový občanský průkaz co nejdříve.

 

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 16.11.2015

Zpět na výpis