V poledne měli Orlovští uplavané zhruba 4 kilometry

Město Orlová se jako každoročně zapojilo do Plavecké soutěže měst, která dnes probíhá na krytém bazénu. Plave se už od časného rána, krátce po 6. hodině obsadili soutěžní dráhy první plavci. Jenom během dopoledne se na bazén dostavilo přes 400 účastníků všech věkových kategorií. Každý z nich přitom zvládl uplavat libovolným způsobem předepsaných 100 metrů.

Plaveckou soutěž měst pořádá Agentura Sprint pod záštitou Českého olympijského výboru. V Orlové ji organizačně zajišťuje Komise Zdravého města a Klub plaveckých sportů Mládí. Letos se jedná už o 24. ročník. „Orlová ještě žádný ročník nevynechala. Dříve se sice tato soutěž pořádala v menším měřítku, ale v posledních letech se počet zúčastněných plavců zvedá. Loni už jich bylo okolo šesti stovek a letos jich určitě bude ještě více,“ doufá koordinátor sportu a Zdravého města Michal Kozák.

Dodává, že smyslem celé akce je vytáhnout lidi z gaučů a přimět je k rekreačnímu sportování. „Pro každého účastníka je to skvělá příležitost k tomu, aby si otestoval svoji aktuální fyzickou kondici a zároveň se alespoň na chvíli ocitl v roli reprezentanta svého města,“ myslí si hlavní organizátor soutěže.

Hned zrána si přišli zaplavat například orlovští radní a také děti, učitelky, kuchařka a uklízečky ze školky K. Dvořáčka. „Měli jsme strach, ale děti to s pomocí plaveckých pomůcek zvládly dobře. Vůbec se jim nechtělo z vody, nejradši by plavaly celé dopoledne. A zúčastnili jsme se proto, že jednak chceme děti přivést k plavání a ke sportu obecně, jednak vždy rádi podpoříme dobře zorganizovanou kolektivní akci,“ říká ředitelka MŠ K. Dvořáčka Jana Valošková.

Během dopoledne se na bazénu střídaly hlavně školy a školky, a to je nejen ty orlovské. Naše město letos podpořily i děti z Doubravy, Petřvaldu, Dolní Lutyně a Dětmarovic. Kromě plavců školou povinných si přišlo zaplavat i několik dospělých. „Přišla jsem si zaplavat s mamkou a babičkou, takže tady vlastně zastupujeme tři generace. Chodíme každý rok a nemohly jsme vynechat ani letošní ročník. Já chci totiž obhájit loňské druhé místo a babička obhajuje prvenství. Snad se nám to podaří,“ svěřila se třiatřicetiletá Marie Jančíková.

„Pro mě už je to trošku náročnější, poněvadž mám artrózu v kolenou a chodím o holích. Plavat mi ale jde, takže se této akce vždy ráda zúčastním a chodím plavat i během roku,“ doplnila vnučku zřejmě nejstarší účastnice soutěže Marie Mikulajová, která je ve svých 84 letech stále plná elánu.

Soutěž potrvá do dnešní 19. hodiny. Orlová soutěží v kategorii do 50 tisíc obyvatel, kde jí konkuruje Bohumín, Vsetín, Jablonec nad Nisou a Chrudim. Všichni pořadatelé mají k dispozici bodovací tabulky přizpůsobené věku a pohlaví a podle těchto tabulek hodnotí dosažené výkony. V soutěži tedy nerozhoduje pouze počet účastníků, ale i čas, za který zdolali stometrový úsek. Výsledky budou známy zhruba ve 22 hodin.

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 7.10.2015

Zpět na výpis