Stavba kanalizace je dokončena - teď je čas se připojit!

Stavba kanalizace v Orlové byla dokončena a je zkolaudována. V lokalitách F (Zimný důl) a G (STS) byla stavba zkolaudována v červnu, v lokalitě B (Orlová-Poruba) pak o měsíc později. Vlastníci dotčených nemovitostí mají povinnost připojit se na novou kanalizaci do tří měsíců od kolaudace. Někteří z nich už napojení jsou, jiní však ještě ani nezahájili přípravu.

Město proto vyzývá vlastníky domů k provedení domovních přípojek. Obyvatelé lokalit F a G se na novou kanalizaci musí napojit do 30. září. Obyvatelé lokality B tak musí učinit do 31. října.
Budování kanalizace v okrajových částech města začalo v roce 2012 a v polovině letošního roku se tuto technicky, finančně i časově náročnou stavbu za zhruba 130 mil. Kč podařilo dokončit.
„Byl bych velmi rád, aby lidé to brali opravdu vážně a začali se připojovat, protože věříme, že to nejen pomůže našemu životnímu prostředí, ale i našim občanům uleví od starostí, co s odpadními vodami. Všichni víme, že vývozy fekálním vozem jsou čím dál tím dražší,“ argumentuje starosta Orlové Ing. Tomáš Kuča.

„Ti, kteří dosud ani nezahájili projekční přípravu, si musí nechat zpracovat projektovou dokumentaci, kterou si musí nechat schválit společností SmVaK a následně  si musí požádat o vydání územního souhlasu na odboru výstavby. Ve chvíli, kdy mají územní souhlas, tak se vrací s touto žádostí zpátky na SmVaK, kde si podají žádost o zřízení kanalizační přípojky. Následuje již jednání se společností SmVaK a jejich techniky o kontrole výkopových prací a napojení na kanalizaci,“ vysvětluje vedoucí odboru rozvoje a investic Ing. Martina Szotkowská.

Veškeré informace k vybudování kanalizační přípojky poskytne odbor rozvoje a investic. Informace týkající se územních souhlasů podá odbor výstavby Městského úřadu v Orlové. V neposlední řadě se mohou lidé informovat na webových stránkách města, a to konkrétně v sekci odkanalizování.
„V případě, že nedojde k napojení na kanalizaci, budeme postupovat dle zákona, tzn. odbor životního prostředí bude spolu se stavebním úřadem chodit na kontroly, a občané budou muset dokládat, zda  nakládají s odpadními vodami v souladu se zákonem, to znamená, zda např. vyvážejí žumpu v pravidelných intervalech, kdy dle vodoměrů jsme schopni odečíst kolik vody spotřebovali. Existují přepočítávací tabulky na to, abychom věděli, kolik musí vyvézt fekálním vozem do čistírny odpadních vod,“ doplňuje starosta.

Pokud se vlastník nemovitosti nemůže na kanalizaci napojit gravitačním způsobem a odpadní vody musí do kanalizace čerpat, poskytuje město občanům dary na zakoupení domovní čerpací stanice, a to do výše 2/3 její pořizovací ceny (max. 30 tis. Kč). Žádost je možné podat poté, kdy žadatel uzavřel smlouvu o připojení na kanalizaci, nejpozději však do 3 měsíců od napojení.


Datum zveřejnění/aktualizace: 11.9.2015

Zpět na výpis