Depos

                Podle zákona č. 229/2014 Sb., §21 má vstoupit k 1.1.2024 zákaz skládkování nevytříděného směsného komunálního odpadu. Je v zájmu všech měst a obcí, aby vyvíjely aktivity k předcházení vzniku odpadů a jejich opětovného využití (recyklace, kompostování, energetické využití).

Na základě potřeby měst a obcí okresu Karviná nakládat s komunálními odpady v souladu s platnou legislativou byla v roce 1994 založena akciová společnost Depos Horní Suchá. Hlavním předmětem činnosti společnosti Depos byla a zatím stále je, výstavba, provoz a následná asanace a rekultivace zabezpečené skládky odpadů. Postupně se přidal svoz odpadů, řízené jímání skládkového plynu za účelem výroby elektrické energie (cca 550 tis. kWh/rok ), výstavba a provoz sběrných dvorů určených ke shromažďování objemných komunálních odpadů a vyřazených elektrospotřebičů. Dále pak svoz a kompostování biologicky rozložitelných odpadů vytříděných z komunálního odpadu.

                I když jsou dosavadní výsledky Deposu víc než uspokojivé, vedení firmy za úzké spolupráce s představenstvem a dozorčí radou přijímají další strategická rozhodnutí k rozvoji  v zájmu svých akcionářů. Na jaře letošního roku byl zpracován a posléze akcionáři na valné hromadě schválen „Podnikatelský záměr VIII“, jehož obsahem jsou investiční opatření na období 3 let (2015-2017) tak, aby bylo udrženo „ekonomické zdraví“ firmy a současně zajištěno nakládání s komunálními odpady dle platných zákonů. Mimo jiné dojde již na konci letošního roku ke zprovoznění VII. etapy skládky, což ve srozumitelné řeči znamená další prostor pro uložení cca 540 tisíc tun odpadu.

                Realizována bude i stavba „Rekultivace V.“ v rámci níž dojde k rekonstrukci zařízení na zpracování skládkového plynu a bude provedeno uzavření a následná rekultivace cca 2,5 ha tělesa skládky. Významnou investicí výše citovaného podnikatelského záměru je realizace stavby AD Technologie. V tomto zařízení se předpokládá zpracování 10 až 12 tis. tun biologicky rozložitelného odpadu ročně formou anaerobní digesce. Výstupem tohoto zařízení je jednak digestát, který po další úpravě bude použit na rekultivaci skládky nebo jako hnojivo, dále pak metan, jenž bude použit na výrobu elektrické energie. Reakcí na „legislativní hrozbu“ ukončení skládkování komunálních odpadů v roce 2024 je záměr zpracování studie proveditelnosti výroby alternativního paliva z komunálních odpadů. Vzhledem k finanční náročnosti je zpracování této studie proveditelnosti podmíněno získáním dotace z operačního programu Inovace Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

                Aktualizací podnikatelského záměru ve tříletých cyklech se snaží společnost Depos Horní Suchá, a.s. pružně reagovat na legislativní a ostatní vedlejší vlivy a požadavky tak, aby byla schopna zajistit pro své akcionáře a nejen pro ně nakládání s komunálním odpadem.

 

 

Jaromír Kuča

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 11.9.2015

Zpět na výpis