Hledejte kešky!

Na území Orlové, Petřvaldu a Doubravy jsou během srpna zakládány kešky na místech, o kterých víte, že existují, ale ještě jste tam třeba nebyli. Seznam míst zveřejníme po jejich publikaci na webových stránkách obce.

Pohyb, zábavu, počítač a zajímavá místa – to vše v sobě hra geocaching skrývá. Kdo ji zná, není třeba nic dodávat. Ten, kdo o ní slyší prvně, ať dočte do konce. Třeba objeví způsob, jak trávit volný čas ať už se svými dětmi, které jen stěží odtrhne od počítače, nebo i sám.

Geocaching je hra na pomezí sportu a turistiky, při které se hledají ukryté schránky (keše) pomocí zeměpisných souřadnic. Cílem hry je přivádět hráče na zajímavá místa, o kterých třeba neměli ani tušení. Kešky mohou být různých tvarů a provedení, musí obsahovat logbook (návštěvní kniha) a měly by obsahovat pravidla pro náhodného nálezce.

V keši lze nalézt předměty běžné výměny – jedno ze základních pravidel geocachingu je, že pokud si z kešky něco vezmete, musíte vložit něco ve stejné (nebo vyšší) hodnotě. Dále se dají v keši nalézt předměty opatřené unikátním kódem, které neslouží k výměně, ale cestují po světě od keše ke keši (geocoin nebo Travel Bug).

Hra se hraje již 15 let a na celém světě je přes dva a půl miliónů keší, v ČR asi 40 tisíc. Hráčům se říká kačeři a symbolem českého geocachingu je ještěrka. Jak se do hry zapojit a kde hledat „poklady“ se dozvíte na webových stránkách geocaching.com. Hodně štěstí při hledání a chuť začít.

Jana Pilariková, Petra Ožanová


Datum zveřejnění/aktualizace: 22.8.2015

Zpět na výpis