Město chce zprůhlednit financování sportovních klubů

Osmnácti hlasy schválili orlovští zastupitelé Dodatek č. 2 ke smlouvám o poskytnutí neinvestičních dotací s prioritními sportovními kluby na období 2013-2015 a tímto dali šanci orlovským hokejistům a fotbalistům pokračovat ve své činnosti. Dodatkem se změnila pravidla proplacení druhé poloviny neinvestiční dotace na letošní rok.

Nový systém zavádí nové pravidlo, kdy sportovním klubům nebude vyplacena celá částka na druhé pololetí letošního roku najednou, ale vždy po předložení dokladu na vzniklém nákladu, přičemž po jeho následném schválení odpovědným pracovníkem bude do pěti pracovních dní odeslána odpovídající část dotace k úhradě těchto nákladů. Příjemce dotace je pak povinen do deseti pracovních dnů od přijetí poskytnutých finančních prostředků uhradit tyto schválené náklady. Kontrola tohoto systému pak bude založena na předkládání měsíčního bankovního výpisu a kopií pokladní knihy spolků.

„Je těžké rozhodovat o dalším osudu malých sportovců v našem městě. Kluby jsou zadlužené a jejich situace není optimistická. S těžkým srdcem jsem zvedala ruku a podpořila jejich další činnost v druhém pololetí. Doufám, že se zejména hokejisté budou snažit svoji situaci vyřešit a co především, že se naučí hospodařit. Je tam spousta dětí, které jsem chtěla podpořit,“ zdůraznila zastupitelka Marie Pustelníková.

 „Patřím ke skalním fanouškům hokeje a nedovedu si představit, že by v Orlové zanikl. Pokud by teď padl, nevěřím, že by se znovu postavil na nohy. Prosím zastupitele, aby vzali rozum do hrsti,“ – uvedl před zahájením hlasování jeden z fanoušků, který zareagoval na příspěvek radního a předsedy sportovní komise Ing. Petra Hrdiny. „Oba sportovní kluby jsou součástí města. Hledali jsme cestu jak z toho ven, a jak celý problém vyřešit. Když bychom jim ty peníze vůbec nedali, vznikly by nám ze sportovišť dva pomníky,“ uzavřel Hrdina.

Červencového zasedání zastupitelstva se zúčastnilo 22 zastupitelů, z nichž tři se při hlasování zdrželi. „Okamžikem podpisu dodatku se musí začít pracovat na novém dodatku. Klubům zůstávají finance, na které byli zvyklí, změna je pouze u trenérů a v průběžném systému vyúčtování, takže město i veřejnost budou mít přehled o finančních tocích. K tomuto kroku jsme přistoupili proto, aby děti a mládež mohli i nadále trénovat a zúčastňovat se soutěží,“ konstatoval starosta města Ing. Tomáš Kuča.

Zastupitelé tedy po dlouhé diskuzi odhlasovali finanční podporu obou sportovních klubů. Ocenili to zejména fotbalisté. „Chceme, aby v Orlové fungoval sport, proto se podmínkám města přizpůsobíme,“ řekl předseda FK Slavia Orlová Jaroslav Jurček. Hokejisté vystoupili s návrhem, jak si představují efektivní využití dotace, jak zajistí vyrovnaný rozpočet a snížení zadluženosti klubu.


Datum zveřejnění/aktualizace: 21.7.2015

Zpět na výpis