Tváře letošního ročníku ROCKTHERAPY

Letošní ročník ROCKTHERAPY odstartuje již tuto sobotu 27. června ve 13 hodin v areálu letního kina v Orlové-Lutyni. I tentokrát chtějí organizátoři podpořit handicapované. V půli června představili novinářům tři tváře letošního festivalu, mezi něž bude rovným dílem rozdělen výtěžek z koncertu.

První tváří je sedmapadesátiletá Anna KOŽINOVÁ, která stojí v čele bezmála devadesátičlenné organizace nevidomých a slabozrakých se sídlem v Havířově. Sedmnáct let působí ve výboru této organizace, z toho deset let ve funkci předsedkyně. Paní Anna je prakticky nevidomá, ale ani to jí nebrání organizovat akce pro své stejně postižené přátele či svým přátelům a známým poskytovat rehabilitační či masážní služby. „Pořídila jsem si domů masážní stůl a snažím se alespoň něco smysluplného dělat,“ usmívá se Anna Kožinová a dodává, že sní o vaně s perličkovou koupelí. A co říká na to, že tvrdí rockeři chtějí letos podpořit zrakově postižené? „Rockeři na mě vždycky působili drsně, ale tímto gestem mě přesvědčili, že mají zlaté srdíčko. Mám z toho obrovskou radost,“ podotkla sympatická tmavovláska.

Osmačtyřicetiletá Dagmar MOLNÁROVÁ je druhou tváří letošního ročníku. S vrozenou oční vadou se už narodila, v osmnácti letech absolvovala operaci šedého zákalu a o jedenáct let později se stala nevidomou. Z finančního daru by si ráda pořídila tolik potřebné a finančně náročné brýle. „Kvalitní brýle jsou dneska velmi nákladné, a přitom je člověk tolik potřebuje,“ usmála se.

Třetí tváří letošního festivalu je šestapadesátiletá Elena KLIEŠTIKOVÁ, která v roce 1999 přišla o levé oko a po třech či čtyřech letech přestala vidět i na to pravé. Dnes sotva vidí šero, a bez asistentky se už vůbec neobejde. „Člověk si časem na tmu zvykne, ale vůbec to není jednoduché,“ vysvětlila. Na dotaz, co by si pořídila z finančního daru, se zamyslela a prohlásila: „Toužím po notebooku, který se mnou hlasově komunikuje… a kdyby těch penízků bylo více, pak bych se podělila s postiženými dětmi a koupila bych jim hračky.“

Organizátorům se letos povedl i mistrovský kousek. Účast na festivalu přislíbila i dvaapadesátiletá rocková hvězda Blaze Bayley, jehož si mnozí spojují s legendární Iron Maiden. 


Datum zveřejnění/aktualizace: 26.6.2015

Zpět na výpis