Postup vodoprávního úřadu při zjištění nepovolených vypouštění odpadních vod

MěÚ, odbor životního prostředí jako vodoprávní úřad při šetření narůstajícího množství podnětů a stížností v lokalitách víceméně husté rodinné zástavby zjišťuje řadu nedostatků a porušení legislativy při nakládání s odpadními vodami u některých, zejména starších  nemovitostí.

„Odpadní vody jsou vody použité v obytných,……..a jiných stavbách, pokud mají po použití změněnou jakost (složení nebo teplotu), jakož i jiné vody z těchto staveb, zařízení,……..pokud mohou ohrozit jakost povrchových nebo podzemních vod…..“             To říká §38 zákona č. 254/2001 Sb, o vodách.

K odpadním vodám tedy patří vody koupelnové, kuchyňské a produkty lidského metabolismu. Odpadní vody nejsou vody dešťové.

Likvidace odpadních vod je v podstatě legislativně  omezena na tyto základní možnosti:

-          Přímé vypouštění bez čištění do kanalizace pro veřejnou potřebu (na základě platné  smlouvy s provozovatelem splaškové kanalizace, za úhradu – jako služba)

-          Akumulace v bezodtoké jímce - žumpě (nezaměňovat se septikem!), která je dle potřeby vyvážena do komunální (obecní či městské) čistírny odpadních vod

-          Čištění odpadní vody v domovní čistírně (vodní dílo) a její následné vypouštění dle platného povolení k vypouštění vyčištěných odpadních vod do vod povrchových či vsakování do půdních vrstev a vody podzemní. Pro tuto variantu platí přísná kritéria na kvalitu vypouštěné vyčištěné odpadní vody dle podmínek povolení (dle regulí evropské legislativy).

 

Nedodržením některého z výše uvedených postupů likvidace odpadních vod se vystavuje majitel objektu (soukromý vlastník – fyzická osoba) správnímu řízení o spáchání přestupku dle zákona o vodách resp. zákona č. 200/1990 Sb. o přestupcích.

Častá argumentace „přistižených“ vlastníků prověřovaných objektů je argument, že „to tak má kolaudováno“ a je tedy vše v pořádku. Pokud však při užívání nemovitosti vypouští odpadní vody bez aktuálního povolení porušuje zákon, neboť dle novely vodního zákona (na podmínky EU,  Z 20/2004 Sb.) byla k 1.1.2008 administrativně zrušena všechna dříve vydaná povolení k vypouštění odpadních vod (býv. Nár. výbory či  OkÚ, např. ze septiků…).

Není výjimkou situace, kdy do žumpy jsou sice vyvedeny fekálie, ale ostatní odpadní vody (kuchyňské a koupelnové) jsou odvedeny „trativodem“ do půdy  či potrubím (přípojkou) do nejbližší „kanalizace“ vesměs neznámého původu, určení a vlastníka. Toto řešení je zřejmým protiprávním jednáním a zakládá důvod k řešení přestupku.

Vodoprávní úřad vedl od r. 2006 rozsáhlou osvětovou  mediální  kampaň vč. besed s občany Orlové i svěřených obcí (Petřvald, Dolní Lutyně…), kdy byly veškeré informace v širokých souvislostech předkládány veřejnosti. Zároveň byla zahájena příprava dostavby či rozšíření městské splaškové kanalizace pro veřejnou potřebu. Dotčení vlastníci nemovitostí měli dostatek prostoru a času zjistit si veškeré relevantní informace a mohli si tedy zajistit další užívání svých nemovitostí v souladu s platnou legislativou. Bohužel ekonomické možnosti města, místní a terénní podmínky rodinné zástavby neumožnily rozsáhlejší výstavbu kanalizací a proto u velké části objektů nezbývá, než řešit likvidaci odpadních vod individuálně.

O celkovém (konečném) rozsahu doplnění odkanalizování je vše dostatečně dlouho obecně známo. Všichni měli tedy dostatek času najít si čas vyřešit si tento problém. Dokladuje to řada jednání vlastníků objektů na příslušných odborech MěÚ a probíhající proces povolování domovních čistíren či žump.

MěÚ, odbor ŽP,  pokud  při řešení podnětů a stížností zjistí a prokáže zaviněné protiprávní jednání zahájí s příslušným vlastníkem objektu přestupkové řízení. Sankce je dle závažnosti takového jednání až do výše 100tis. Kč. - §116, odst. (1) b) a odst. (2) c) zákona o vodách.

Pro některé váhající a vyčkávající jedince je tedy nutno poznamenat – už brzy vám může někdo zaklepat na dveře a zajímat se, jak řešíte odpadní vody…..

-OŽP-


Datum zveřejnění/aktualizace: 2.6.2015

Zpět na výpis