Nadace OKD podpoří 73 projektů částkou 7,5 milionu korun

V rámci svých dvou stěžejních grantových programů vybrala Nadace OKD 73 obecně prospěšných projektů na Karvinsku, Frýdecko-Místecku a Ostravsku, které letos podpoří částkou 7,5 milionu Kč. Spolu s programem Srdcovka určeným pro neziskové organizace, v nichž aktivně působí zaměstnanci dárcovských firem, tak letos Nadace rozdělí 8,5 milionu korun mezi 153 projektů neziskových organizací, měst a obcí.

Tyto prostředky se přidají k již více než 283 milionům korun, kterými nadace od svého vzniku v roce 2008 podpořila neziskový sektor především v Moravskoslezském kraji.

„Novinkou letošních grantů se stalo sloučení dřívějších programů Pro zdraví, Pro radost a Pro budoucnost do jednoho programu s názvem Pro region. V něm jsme z 271 žádostí vybrali k podpoře 71 projektů, mezi jejichž realizátory rozdělíme částku přesahující 7 milionu korun. Samotný název programu symbolizuje, že Nadace chce svou podporu směřovat výhradně do míst v kraji, kde působí její dárci,“ řekla Karolína Drozdová, pověřená řízením Nadace. Beze změny proti předchozím letům zůstal program Pro Evropu, kde z devíti přihlášených uspěli dva.

 

I přesto, že černouhelný sektor prochází těžkým obdobím a tomu logicky odpovídají omezené možnosti hlavního dárce OKD, zůstává Nadace OKD největší soukromou nadací v regionu a jednou z největších v ČR vůbec. „Je to možné díky odpovědnému hospodaření v lepších časech, kdy jsme uspořili dostatek prostředků a můžeme tak pokračovat v podpoře regionu,“ dodala Drozdová.

 

Sociální služby, děti a mládež a volný čas a amatérský sport. Především do těchto tři oblastí směřují projekty organizací podpořených Nadací v letošních grantech. Všechny finanční prostředky, kterými Nadace OKD podpoří projekty neziskových organizací, měst a obcí, směřují nově pouze do regionu, kde jsou aktivní dárcovské společnosti. Nadace se vrací z celorepublikové působnosti tam, odkud vyšla, do Moravskoslezského kraje. Omezila proto svou finanční podporu pouze na projekty realizované v městech a obcích Dětmarovice, Doubrava, Frýdek-Místek, Havířov, Horní Suchá, Karviná, Orlová, Paskov, Ostrava, Staříč a Stonava.

 

Seznam podpořených projektů i další informace mohou žadatele nalézt na webových stránkách www.nadaceokd.cz

-dr-


Datum zveřejnění/aktualizace: 30.4.2015

Zpět na výpis