“Ukliďme Česko” v Orlové už podruhé

Dobrovolníků se letos v Orlové zaregistrovalo sedmadvacet a připojila se opět i Místní skupina Českého červeného kříže, které patří poděkování nejen za účast, ale i za zdravotní dozor. „Před začátkem akce se nám omluvili čtyři dobrovolníci, avšak během srazu i úklidu přicházeli nezaregistrovaní lidé s tím, že nám jdou také pomoci. Mohu tedy konstatovat, že letošní rok se akce zúčastnilo dvaadvacet dobrovolníků,“ vysvětluje organizátor akce Petr Drozdík. Mezi dobrovolníky byl i starosta města Ing. Tomáš Kuča s manželkou, místostarostka Ing. Petra Ječmionková, radní Ing. Hrdina či bývalý zastupitel a radní JUDr. Petr Kocur.

Ráno bylo velmi chladné, kolem osmé hodiny byly pouhé 2°C. Všichni se ale zahřáli prací. Okolí garáží u čističky odpadních vod, ulici Údolní a ulici V Poli čistila skupinka dobrovolníků ve složení Kateřina Giecková, Radim Suder, Jana Kohutová a Petr Kohut. „Začal jsem již v pátek a od 9 do 12,30 hodin jsem naplnil kontejner. V sobotu jsme to společně dotáhli do finále. Uklizeno je okolí kontejneru do okruhu cca 100 metrů! Děkuji SMO za vstřícnost a přistavení kontejneru dříve a na perfektním místě. Teď už jen můžeme doufat, že nám to šroťáci do odvozu nerozháží. Samozřejmě největší poděkování patří všem zúčastněným a hlavně organizátorovi,“ konstatoval Petr Kohut, známý každoročním úklidem  zámeckého parku, za což si zaslouží velké uznání.

V lokalitě lesíku na ulici Ke Studánce pracovala Jarmila Káňová s kolegyní. „Je neuvěřitelné, co se všechno dá najít ve strži U Studánky. Několik těžkých věcí jsme nechaly na místě, síly nám nestačily. Uklízet jsem byla poprvé, myslela jsem si, že posbírám pár pet lahví po nepořádných spoluobčanech... Něco takového jsem opravdu nečekala,“ napsala na facebookové stránky organizátora akce Jarmila Káňová. „Možná se ani nedivím…Např. kontejnerů na oblečení je tu málo (vím o dvou), osvěta ohledně odpadů se nedělá žádná, vyjma zdražování poplatků, že dost netřídíme. Když jsem tahala  těžké pytle, na mysli mi vytanulo těch 35 milionů prošustrovaných v SMO, to by bylo zaplacených pracovníků na úklid. Podle počtu nalezených lahví a krabic od vína soudím, že je to velmi oblíbené místo k mejdanům, proč tam občas nedohlédne policie?”

Dobrovolníci - organizátor Petr Drozdík, starosta města Ing. Tomáš Kuča s manželkou a pan Krejčí se pustili do úklidu na V. etapě. Většinu nepořádku tvořily drobné papírky od sladkostí, tyčinek, bonbónů, takže sběr byla opravdu mravenčí práce a člověk byl na jednom kousku i hodinu, než vysbíral malé papírky. Ty byly nejen na začátku lokality a u plotu školního hřiště, ale také přímo v údolí.


„Jsem velmi rád, že už jsme letos netahali pneumatiky, elektrospotřebiče či kancelářské židle, které minulý rok zabraly největší část kontejneru. Když sbíráte odpadky tak koukáte, že mezi nimi jsou jak papírky od sladkostí, tak i pet lahve od dětských nápojů, minerálek, plechovky od energeťáků, lahve od alkoholu, skleničky od tatarky a také velké množství vajglů, které buďto lidé pohazují rovnou v lese, anebo je sem odnese vítr od paneláků, protože všichni víme, že ne každý si vajgl hodí do popelníku doma, ale pustí ho létat z balkónu či okna,“ vysvětlil Petr Drozdík a dodal: „Nejtěžší je pak tahat igelitové pytle, které jsou nasáklé vodou a koberce, ty jsou většinou již zarostlé v půdě, takže je musíte opravdu odhrabat, vykopat a pak vytáhnout. Je tam několik vrstev, takže jsme se s panem starostou shodli, že by bylo nejlepší, kdyby to koryto pak přijel vyrýt malý bagr.“ Lokalita je téměř vyčištěna, ale i tak je tam ještě spousta práce, jelikož lesík je daleko rozsáhlejší.
Z kuriozit byla objevena např. mechová bota, kost, pár podprsenek a dámských kalhotek. Z těch méně úsměvných – injekční stříkačka.

„Chtěl bych z celého srdce poděkovat všem, kteří přišli podpořit tento druhý ročník dobrovolnické akce Ukliďme Česko v Orlové, ale i těm, kteří se k nám připojili dodatečně v průběhu dne. Velký dík opět patří paní Fojtové z Městského úřadu Orlová za vynikající práci při zajišťování sběrových pytlů a pracovních rukavic pro naše dobrovolníky a SMO, m.a.s. za vstřícnost při umístění kontejnerů a samozřejmě za jejich poskytnutí pro tuto akci.

Děkuji i zástupcům města, že nebrali naši akci na lehkou váhu a připojili se k nám. Na vlastní oči tak viděli, jak to v naší Orlové vypadá.  Snad nás v příštím roce bude více a budeme se moci rozdělit i do více lokalit.  Byl bych rád, kdyby se mezi občany rozšířila i diskuse na téma problematiky černých skládek a třídění odpadů. Potěšilo by mě, kdyby město a školy  začaly šířit osvětu, protože je třeba “učit” především mladé lidi, jak se správně chovat k životnímu prostředí,“ konstatoval organizátor akce Petr Drozdík.


Datum zveřejnění/aktualizace: 23.4.2015

Zpět na výpis