Odpovědi na dotazy ze setkání starosty města s občany na Výhodě

Žádost o instalaci zpomalovacího semaforu u školy

Odpovídá Ing. Martina SZOTKOWSKÁ, ORI: Žádost jsme obdrželi, bude prověřena technická a finanční náročnost a soulad s dopravní koncepcí. V případě kladných stanovisek bude zařazeno do plánu investic.

Odpovídá Ing. Radim KLEIN, odbor dopravy: Možná instalace zpomalovacího semaforu v blízkosti školy Na Výhodě bude posouzena spolu s Dopravním inspektorátem PČR Karviná, Správou silnic MSK, v závislosti na dopravních průzkumech prostřednictvím radarového měřiče (četnosti a dosahovaných rychlostí vozidel). V případě kladného vyjádření všech dotčených stran bude požadavek na realizaci předložen v rámci projednávání návrhu rozpočtu města pro rok 2016. Investiční náklady představují cca 700 tis. Kč, které město v letošním rozpočtu nemá.

 

 

Aktuální stav kanalizace na Výhodě

Odpovídá Ing. Martina SZOTKOWSKÁ, ORI: Stavba byla převzata ke dni 31.12.2014 s vadami a nedodělky nebránícími užívání. Bylo požádáno o dodatečné stavební povolení a kolaudace bude následovat. Předběžný termín je cca 06/2015. Vlastníci budou včas informování. Kdo nemá zpracovanou projektovou dokumentaci a vyřízené stavební povolení, má nejvyšší čas začít s přípravou na napojení.

 

Bude probíhat další fáze kanalizace?

Odpovídá Ing. Martina SZOTKOWSKÁ, ORI: Město Orlová v současné době neplánuje další fázi odkanalizování města.

 

Uvažuje město o finanční podpoře těch, kteří se nemohou napojit na kanalizaci? Na traktorce je 6 domů, budou si muset vybudovat vlastní ČOV a trativod? Nebudou sankcionováni?

Odpovídá Ing. Martina SZOTKOWSKÁ, ORI: Město Orlová v současné době o finanční podpoře vlastníků nemovitostí, kteří nejsou napojeni na kanalizaci neuvažuje. Povinnost nakládat s odpadními vodami v souladu s legislativou je na vlastnících nemovitostí.

Odpovídá Ing. Radislav HÁJEK, OŽP: V předmětné věci je nutno uvést, že je třeba posoudit každý objekt individuálně a v širším kontextu. Každý objekt, kde vznikají nebo mohou vznikat odpadní vody musí mít jejich likvidaci zajištěnu dle aktuální legislativy bez ohledu na způsob uvedený v kolaudaci (povolení užívání). V praxi je to bezodtokou jímkou (žumpou) s odvozem na komunální čistírnu, domovní ČOV s vyvedením vyčištěné
odpadní vody do vod povrchových nebo výjimečně do vsaku (dle geologických podmínek v lokalitě), resp. do splaškové kanalizace. V případě kontroly ČIŽP nebo při stížnostech vodoprávní úřad postupují dle platné legislativy a zohledňují m.j. stav poškození životního prostředí.

 

Musí se napojit na kanalizaci? Bydlí na Zahradní 560…

Odpovídá Ing. Martina SZOTKOWSKÁ, ORI: Ano, nemovitost na ul. Zahradní 560 má povinnost napojit se na kanalizaci, a to do 3 měsíců od kolaudace. Vlastník nemovitosti uzavřel s městem smlouvu.

 

Jak je to s likvidací stávajících septiků?

Odpovídá Ing. Martina SZOTKOWSKÁ, ORI: Legislativa neukládá povinnost likvidace septiků. Likvidaci, popřípadě využití pro dešťové vody je nutné řešit v rámci projektové dokumentace. Septik nesmí dál sloužit pro likvidaci splaškových vod.

 

Další osud Lesoparku, bude se opravovat?

Odpovídá Ing. Martina SZOTKOWSKÁ, ORI: Město Orlová připravuje projektovou dokumentaci na revitalizaci Lesoparku, která zahrnuje revitalizaci vodní plochy u Koliby, opravu chodníků, veřejného osvětlení, laviček, odpadkových košů, terénní úpravy a probírku zeleně.

 

Další osud náměstí v Orlové-Lutyni …

Odpovídá Ing. Martina SZOTKOWSKÁ, ORI: Město Orlová má připravenou projektovou dokumentaci na rekonstrukci náměstí včetně podzemních garáží a výstavby administrativní budovy. Na realizaci  jsou přislíbeny finanční prostředky z ministerstva financí. 

Odpovídá Ing. Tomáš KUČA, starosta: Vypadá to, že se ledy přece jen pohnuly. Proběhla jednání s Ministerstvem financí ČR a podle posledních informací, by mělo ministerstvo společně s naším městem podniknout nezbytné kroky pro zahájení zadávacího řízení ve 3. kvartálu roku 2015. Předpokládaný termín zahájení prací ještě bude upřesněn po ukončení zadávání, ale předpokládáme 2. kvartál roku 2016.

 

 

Ostudný hřbitov, velmi špatný stav chodníčků, tristní stav smuteční síně

Odpovídá Ing. Martina SZOTKOWSKÁ, ORI: Smuteční síň bude v letošním roce opravena. Probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby.

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Technický stav chodníků v areálu hřbitova je silně ovlivněn skutečností, že tyto nemají vybudovaný podklad, na kterém by bylo možno chodníky smysluplně opravovat. V návaznosti na tuto skutečnost byla již v roce 2009 vypracována projektová dokumentace na investiční akci, tj. rekonstrukci převážné části chodníků hřbitova, která by řešila vynaložení potřebných investičních prostředků do těchto chodníků a zejména také řešila odvodnění dešťových vod, které jsou v tomto případě rovněž zásadní. Schválení této akce je navázáno na odvodnění celé lokality až směrem k ulici Ostravské, kde by měl být vybudován hlavní kanalizační sběrač. Tato akce je zařazena do plánu investic, vzhledem k velké finanční náročnosti zatím nebyla zastupitelstvem schválena. I tak se od roku 2013 provádí na hřbitově lokální opravy havarijních stavů chodníků, které jsou však pouze dočasným řešením vzhledem k výše uvedenému chybějícímu základu. 

Co se týče stavu smuteční síně, tak na tuto byly zastupitelstvem města schváleny finanční prostředky na investici v podobě rekonstrukce, která bude realizována v II. polovině letošního roku. 

 

Jak to bude s letním koupalištěm?

Odpovídá Ing. Martina SZOTKOWSKÁ, ORI: Připravuje se projektová dokumentace na rekonstrukci areálu. Letos by mělo být vydáno stavební povolení. Následně bude město postupovat dle svých finančních možností.

 

Parkování v centru města – proč není hodina zdarma?

Odpovídá Ing. Radim KLEIN, odbor dopravy: Od 1.4.2015 došlo ke změně režimu v provozu placených parkovišť na ul. Rydultowská, před obchodním střediskem ESAM a před polyfunkčním domem, a na ul. Osvobození, parkovišti před MěÚ. Na parkovištích na ul. Rydultowská je první hodina zdarma, za každou další započatou hodinu se platí 10 Kč. Na parkovišti na ul. Osvobození, před MěÚ systém placení zůstává beze změn, tedy 10 Kč za každou hodinu.

Provozní doba placeného parkování se změnila na všech placených parkovištích na pondělí - pátek od 8,00 - 16,00 hodin. Mimo tuto dobu včetně víkendů je možno parkoviště užívat bezplatně.

Na parkovištích se závorovým systémem (ul. Rydultowská) bude nadále parkování podléhat stejnému systému s výdejem parkovacího lístku, avšak bezplatně.

 

Autobusová doprava – bude možné jezdit MHD průkazkou ODIS?

Odpovídá Ing. Radim KLEIN, odbor dopravy: Dopravce ČSAD Karviná a.s. provádí testování aplikace do vozidel od dodavatele EM-Test Vsetín, která bude umožňovat akceptaci bezkontaktní čipové karty ODISka v systému ODIS. Zapojení MHD Orlová do ODIS je předmětem jednání Města Orlová s Koordinátorem ODIS s.r.o. Do dnešního dne nebyl předložen Koordinátorem ODIS návrh ekonomického dopadu pro město v případě zapojení do ODIS.

 


Lidé v blízkosti restaurace Máj si stěžují na rušení nočního klidu, polámané túje, nepořádek…

Odpovídá Rostislav SZCZUREK, městská policie: Dnešního dne budou hlídky městské policie seznámeny s tímto problémem, jejich úkolem bude pravidelně o víkendech provádět namátkové kontroly u uvedené restaurace a okolí. Budou se tam pohybovat jak pěší, tak i moto hlídky v nepravidelných časech. Mimo tyto kontroly žádám občany, aby nám oznamovali jakékoliv ničení majetku v danou chvíli. Vždy přijedeme na místo a situaci prověříme. Volejte tel. č. 156. Máme společné hlídky s PČR, takže případné trestné činy může policie ihned řešit na místě.

Traktorka - z jedné i druhé strany se schází mládež, jsou tam drogy, alkohol…

Odpovídá Rostislav SZCZUREK, městská policie: Opatření bude stejné jako u předchozího bodu s tím, že zašleme poznatek o požívání drog na PČR /krim. služba/, které přísluší trestná činnost kolem drog.

Lesopark - u horní brány je nepořádek, schází se tam mládež, drogy, alkohol…

Odpovídá Rostislav SCZUREK, městská policie: Opět s tímto budou seznámeny hlídky městské policie, s tím, že opatření bude stejné jako u prvního dotazu a opět dáme na vědomí PČR ohledně požívání drog mládeží. Mládež se na uvedeném místě může srocovat, pokud se chová slušně. Hlídky městské policie nemůžou bezdůvodně někoho vykázat z místa, kde se nachází, pokud není ohroženo jejich zdraví nebo nehrozí nějaké nebezpečí.

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: V Lesoparku se žádné černé skládky nenacházejí. Běžný komunální odpad, který se občas objeví v horní části nad parkovištěm u restaurace Koliba se v návaznosti na smlouvu na údržbu zeleně (včetně úklidu všech zelených ploch v majetku města) uklízí. V areálu lesoparku se provádí údržba v rámci smlouvy na „Lesopark“. Odpadkový koš u vchodu do Lesoparku bude nainstalován.

 

 

Špatný stav komunikace na Tyršově ulici …

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Oprava výtluků proběhne v 1. polovině roku 2015.

 

Veřejné kosení trávy

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Město Orlová provádí údržbu zeleně pouze na pozemcích, které má v majetku.   

 

Kosení trávy na parcele 942 (v blízkosti školy)

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Tato parcela není v majetku města Orlová, proto musí údržbu provádět vlastník této parcely.

 

 

Chybí kontejnery na separování odpadu, jsou pouze u Guziura, občané by přivítali i v jiných místech, absolutně chybí kontejner na sklo …

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: V této lokalitě probíhá pytlový svoz separovaného odpadu od rodinných domů. Kontejnerová stání zde byla navržena v roce 2012, ale dotace nebyla poskytnuta. V letošním roce město zažádalo o výpůjčku 114 ks nádob na separovaný odpad. V rámci výpůjčky budou v lokalitě „Výhoda“ nainstalovány nádoby na separovaný odpad.

 

Ulice Modřínová – proběhne tam generální oprava rozvodů el. NN. Povede v zemi nebo po sloupech?

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Generální oprava, která by měla být provedena někdy v období I. polovině roku 2015 až II. polovině roku 2016, je plně v kompetenci ČEZu Distribuce a.s. Elektrické rozvody povedou tak, jak dosud vedly, tzn. pokud vedly vzduchem, nové vedení povede vzduchem. Konkrétně na ul. Modřínová povede nové vedení NN opět vzduchem.     

 

Ul. K Zimovůdce – oprava komunikace. Budou práce pokračovat?

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Pokračování oprav není v harmonogramu oprav na rok 2015. V rámci oprav výtluků budou provedeny opravy nejvíce poškozených míst. Předpokládané pokračování v roce 2016.

 

Úklid na Výhodě – jedná se o příkopy a okraje komunikací

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Úklid podél komunikace na ul. 17. listopadu (příkopy, okraje vozovky) musí provést SSMSK. Město Orlová zajistí úklid na komunikacích ve své správě. Část bude uklizena v rámci čištění po zimě, zbylá část operativně po domluvě s SMO, m.a.s., dvakrát měsíčně.

 

 

Ul. Odlehlá – je tam tankodrom, jaký bude další osud této komunikace?

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Tato komunikace je většinově v majetku soukromých vlastníků, s ohledem na tuto skutečnost město Orlová nemůže zajistit její opravy.

 

Ul. Na Stráni – potřebuje rekonstrukci (jsou tam 4 spoluvlastníci, nemůže to město vykoupit). Není možná alespoň částečná oprava komunikace? Pouze varianta vykoupení pozemku?

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Technickým stavem komunikace Na Stráni jsme si vědomi. V současné době není možné provést kompletní rekonstrukci vzhledem k nedořešeným majetko-právním vztahům. Navíc některé pozemky pod touto komunikací (spojka s ul. Doubravská) jsou v Katastru nemovitostí vedeny jako zahrady.

 

Kde končí či nekončí hranice města? I odklízení sněhu končí u traktorky, kde se pluh otočí a jede zpět do centra města. Chodí tam ale školáci, maminky s kočárky a mají problém…

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: S tímto tvrzením nemůžeme souhlasit, dle našich průběžných kontrol i sdělení SMO, městské akciové společnosti Orlová, je chodník protahován v rámci možností až k ul. K Lesu. Pro objektivní zhodnocení budeme provádět časté kontroly. Firma SMO má k dispozici GPS a lze zpětně dohledat, kde její pracovníci uklízeli.

 

Lesopark – Koliba – káceli tam stromy, co bude se dřevem?

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Dřevní hmota z pokácených stromů byla prodána firmě, která kácení prováděla. Na lesním pozemku může dřevní hmota ležet delší dobu než zajistí odvoz.

 

Poničená cesta v Zelené ulici, komunikace je stavěná na 12 tun. Co s tím?

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Část této komunikace byla opravena v rámci oprav po výstavbě kanalizace. Oprava zbývající části není zařazena v harmonogramu oprav na rok 2015 a vyžádala by si kompletní rekonstrukci s výměnou podkladních vrstev. OSMM může požádat ORI o provedení celkové rekonstrukce této komunikace (zpracování PD, realizace).

Ul. Na Stráni – jakým právem jezdí po soukromém pozemku auto SMO, které sváží odpad?

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Jedná se o jediný přístup na příjezdovou komunikaci k rodinným domům, u kterých se nachází kontejnery na směsný komunální odpad.  V případě nesouhlasu vjezdu na soukromý pozemek, nebude možný svoz odpadu od přilehlých nemovitostí.

 

Lze zajistit předplatné Orlovských novin?

Odpovídá Mgr. Nataša CIBULKOVÁ, tiskové oddělení: Orlovské noviny jsou v současné době k dispozici na 40 prodejních místech na celém území města, včetně okrajových částí, takže lidé si je mají kde zakoupit. Je možné, že problém mohou mít zejména starší a imobilní občané. Můžeme jim vyjít vstříc tak, že si tito občané noviny celoročně předplatí a město jim je po vydání dodá do schránky prostřednictvím kurýra. Připravíme takovýto návrh a projednáme s vedením města. 


Datum zveřejnění/aktualizace: 15.4.2015

Zpět na výpis