Město i v letošním roce ocenilo své nejlepší pedagogy

 

Slavnostní akt ocenění nejlepších pedagogů se uskutečnil v prostorách staré radnice za přítomnosti starosty Ing. Tomáše Kuči a obou místostarostek Mgr. Bc. Renaty Potyšové a Ing. Petry Jenčmionkové. Vedení města poděkovalo pedagogům za jejich úspěšnou práci a vyjádřilo jim úctu a uznání. Poté ocenění pedagogové převzali z rukou vedení města finanční odměnu a dárky.  

 

Gratulujeme těmto pedagogům:

Mgr. Anna KARASOVÁ ze ZŠ K. Dvořáčka pracuje ve školství od roku 1978. Od roku 1989 působí na Základní škole Karla Dvořáčka. V úvodu své profesní kariéry se především věnovala dětem nejmenším, následně pak přestoupila k žákům druhého stupně a vyučovala český jazyk a němčinu.

Protože si Mgr. Karasová vždy kladla vysoké cíle, začala se zabývat jednou z nejtěžších problematik, a to žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Od roku 2006 je speciálním pedagogem školy. Paní učitelka je velmi svědomitá, precizní a dosahuje vynikajících výsledků ve výchovně-vzdělávacím procesu. U dětí i zaměstnanců školy je velmi oblíbená.

 

Mgr. Ing. Kateřina PLINTOVÁ ze ZŠ Mládí je statutární zástupkyní ředitelky školy a byla oceněna za dlouholetou tvůrčí pedagogickou činnost. Učí angličtinu nejen v hodinách jazyka, ale i ve výtvarné výchově metodou CLIL. Vede předmětovou komisi Jazyk a jazyková komunikace a koordinuje veškeré aktivity k jazykovému vzdělávání, včetně rodilých mluvčích. Patří k pedagogům, pro které se stala práce posláním, a kteří své nadšení dokáží přenést na své okolí.

Její krédo je blízké starému čínskému přísloví: CHATRČ ZE SLÁMY, VE KTERÉ SE LIDÉ SMĚJÍ, MÁ VĚTŠÍ CENU NEŽ PALÁC, VE KTERÉM LIDÉ PLÁČOU.

 

 

Mgr. Svatava RUMPELOVÁ z Gymnázia a Obchodní akademie je výraznou pedagogickou osobností, která již 15 let vyučuje cizí jazyky – němčinu a ruštinu. Vyučuje je s velkým zaujetím, vedena snahou co nejvíce přiblížit žákům zejména jejich praktické využití. Dokáže žáky nadchnout a zároveň motivovat nejen pro standardní výuku, ale zároveň umí pracovat s talenty a nadanými žáky, které připravuje na zahraniční praxe a soutěže.

 

Mgr. Rumpelová je akční a spolehlivá, sama se neustále vzdělává. Svou dlouholetou práci dělá s láskou k učitelskému povolání a k žákům.

 

 

Miroslava OCIEPKOVÁ ze ZŠ Ke Studánce učí na ZŠ Ke Studánce 1050 od roku 1994. Na ocenění byla navržena pro svůj dlouholetý zodpovědný a poctivý přístup k výchovně-vzdělávacímu procesu, potažmo k žákům.

Od začátku svého působení na škole se paní učitelka zařadila mezi ostatní erudované učitele. Vysokou laťku nasazuje nejen sobě, ale i žákům. Jako třídní učitelka dovede výborně pracovat se svou třídou a spolupracovat s rodiči žáků. Pro její spravedlivost a přímost je u většiny žáků oblíbená. Ve škole ochotně pomáhá při zavádění nových vyučovacích metod a stále se zdokonaluje v ovládání moderních technologií.

Věříme, že ocenění bude pro ni krásným povzbuzením do dalších školních let.

 

Ivana PAPUGOVÁ z Mateřské školy na ulici Okružní dosáhne v letošním roce 30 let svého působení na postu učitelky. V mateřské škole dlouhodobě vede zájmovou aktivitu pro předškoláky „Veselé pískání na flétnu“, připravila projekt „Bezpečná školka“. Pravidelně realizuje soutěž s dopravní tématikou pro mateřské školy a své tvůrčí schopnosti dokazuje při vedení dětí k výtvarným činnostem a účasti na výtvarných soutěžích.

Paní učitelka byla odměněná nejen pro své odborné kvality, ale také pro své morální vlastnosti – absolutní spolehlivost, vstřícnost, ochotu, toleranci a schopnost spolupracovat.

 

 

Mgr. Marie ŠNOKHOUSOVÁ ze  ZŠ Jarní byla oceněná za dlouholetou tvůrčí pedagogickou činnost. Vzdělává žáky v rehabilitační třídě Základní školy speciální na ulici Slezské 200.

Pracuje s těžce mentálně postiženými dětmi a s dětmi s kombinovanými vadami. Věnuje se jim s úsměvem a bezmeznou trpělivostí. Své znalosti uplatňuje také jako metodik prevence, věnuje se logopedii, je garantem ekologické výchovy a spoluautorkou projektů, které škole přinesly peníze na nákup kompenzačních pomůcek pro zdravotně postižené žáky a na nové vybavení školních dílen.

 

Mgr. Šnokhousová je nejen výbornou učitelkou, ale také spolehlivou, ochotnou a vždy usměvavou kolegyní.   Svou práci dělá s chutí, elánem a úsměvem. Její žáci ji mají rádi a výborně vychází i s jejich rodiči a se svými kolegy.

 

                           

 

Bc. Věra PEČONKOVÁ z Mateřské školy Na Vyhlídce převzala ocenění za dlouholetou tvůrčí pedagogickou činnost. S touto mateřskou školou spojila téměř celý svůj profesní život a dobré jméno školy je postaveno také na její dlouholeté kvalitní pedagogické práci.

Po celou dobu vede děti v doplňkové vzdělávací aktivitě pískání na flétničky. Připravuje tradiční i nové akce a projekty školy a zajištuje její prezentaci na internetu. Velmi dobrým počinem byl nápad paní učitelky na založení Klubu maminek a dětí. Pod jejím vedením Klub pracuje při škole už čtrnáct let.

Přednostmi paní učitelky jsou vstřícnost a upřímnost, kterými si získává sympatie rodičů i dětí.

 

 

Mgr. Šárka NĚMCOVÁ ze ZŠ U Kapličky působí na této škole od roku 2007 jako školní speciální pedagog. V rámci své práce koordinuje tým školního poradenského pracoviště, spolupracuje s třídními učiteli při vyhledávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, vytváří podmínky k maximálnímu využití potenciálu dítěte a poskytuje podporu žákům vyžadujícím podporu v průběhu vzdělávání. Každoročně organizuje kurzy pro předškoláky a adaptační a prožitkové kurzy pro žáky 6. a 7. tříd. Jako zdravotník zotavovacích akcí se účastní lyžařských a sportovně turistických kurzů a s mladšími žáky i škol v přírodě.

Vedení školy vidí v Mgr. Němcové vynikajícího pedagoga, který svou důslednou prací a profesionálním přístupem výrazně napomáhá k vytváření dobrého jména školy.

 

  

Mgr. Věra WALACHOVÁ ze ZŠ Školní, pracoviště na ulici Slezské v Orlové-Porubě, působila už na Základní škole v Zimném dole. Vyučuje český jazyk, dějepis a angličtinu.

 

V rámci inkluzivního vzdělávání pomáhá žákům ze sociokulturně znevýhodněného prostředí k začlenění do hlavního vzdělávacího proudu, vede všechny děti k toleranci a odbourávání předsudků. V hodinách dějepisu i češtiny seznamuje žáky s romskými tradicemi a kulturou. V současné době je koordinátorkou „Čtenářského klubu“, projektu evropských fondů – Brána ke vzdělání, který je určen především žákům z méně podnětného rodinného prostředí a má přivést děti ke čtenářství.

I jako třídní učitelka se vždy snaží vést žáky k vytvoření dobrého kolektivu, vede je k pracovitosti a zodpovědnosti. Snaží se o spolupráci s rodiči romských žáků a jejich zapojení do aktivit školy.

                                                                            

                                                                           

Mgr. Jana PECHOVÁ ze ZŠ Školní učí už krásných 29 let. Toto ocenění převzala za svou dlouholetou tvůrčí pedagogickou činnost. Mgr. Pechová učí na ZŠ Školní od roku 1999, do té doby působila jako učitelka v Zimném dole. V učitelském povolání patří k velmi fundovaným, odpovědným učitelkám, profesionálně na vysoké úrovni.

 

Je koordinátorkou pro environmentální výchovu a je její velkou zásluhou, že se škola účastní smysluplných ekologických aktivit a projektů například Recyklohraní. Zpracovala náplň škol v přírodě s ekologickým zaměřením a stala se jejich garantem i pro jiné orlovské školy.

 

Je velmi aktivní i jako třídní učitelka. Ve svých třídách se vždy snaží vést žáky k vytvoření dobrého kolektivu, vede je k pracovitosti a zodpovědnosti. Svou každodenní činností naplňuje koncepční program Zdravé školy.

                                                                            

 

Mezi oceněnými pedagogy nechyběla ani Mgr. Marie BARDOŇOVÁ, ředitelka Mateřské školy na ulici Okružní v Orlové-Lutyni, která byla v letošním roce oceněna i Krajským úřadem Moravskoslezského kraje. K této paní učitelce se vrátíme v samostatném článku v příštím čísle Orlovských novin.   

-re-


Datum zveřejnění/aktualizace: 10.4.2015

Zpět na výpis