STAROSTA ORLOVÉ PŘEVZAL DIPLOM ZA ODPOVĚDNÉ ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK

Starosta Orlové Tomáš Kuča převzal diplom z rukou amerického velvyslance Andrewa Shapira za odpovědné zadávání veřejných zakázek v letech 2011-2013. Americká obchodní komora zorganizovala v Brně workshop Efektivní zadávání veřejných zakázek, kterého se účastnili americký velvyslanec Andrew Shapiro, poslanec Jan Farský, náměstek primátora Brna Matěj Hollan, Jiří Skuhrovec z Centra aplikované ekonomie a Michal Jurka ze Skansky společně se zástupci měst a obcí. Cílem setkání bylo sdílet zkušenosti starostů a představit dobrou praxi i možnosti efektivnějšího veřejného zadávání.

 

Po krátkém přivítání v podání Matěje Hollana, velvyslanec Andrew Schapiro na setkání starostů pronesl: „Pevně věříme, že efektivní prosazování práva a úzká spolupráce mezi občanskou společností a byznysem přispějí k řešení problematiky veřejných zakázek. Také věříme, že transparentní a dobře fungující veřejné zadávání má význam pro každého průměrného Čecha a že zlepšení situace přinese prospěch všem.“ Pak osobně pogratuloval úspěšným zástupcům obcí a měst, kteří dosáhli výborných výsledků v rámci analýzy zIndex, jež hodnotí zadávání veřejných zakázek velkých i malých měst v České republice s cílem zlepšit praxi.

Za město Orlová přišel diplom převzít starosta Tomáš Kuča. Město Orlová vyniklo nad ostatními nadstandardním zájmem firem o své zakázky, což je dobrý ukazatel, že o zakázky se soutěží skutečně a nikoliv jen naoko. Město Orlová se umístilo na 2. místě v kategorii velkých měst s hodnotou zIndexu 75 (nejvyšší možné hodnocení je 100). „Transparentnost a otevřenost je naší prioritou. Samozřejmě, že mě ocenění velmi těší, protože je dokladem toho, že jsme na správné cestě, nicméně nás čeká ještě obrovská spousta práce. Jsem totiž přesvědčen o tom, že lidé mají právo vědět nejen jak se hospodaří s veřejnými finančními prostředky, ale současně se na rozvoji města podílet,“ podotkl starosta Orlové Tomáš Kuča.

Praxe v ČR se zatím omezuje na dodržování zákona – kvalita a hospodárnost nákupu je pro většinu zadavatelů druhotná. Je zapotřebí dát zpětnou vazbu zadavatelům a do veřejné diskuze přinést tvrdá data. V neposlední řadě také vyzdvihnout dobré příklady a motivovat k dobré praxi“, řekl Jiří Skuhrovec, zástupce Centra aplikované ekonomie, který má na starosti projet zIndex.

zIndex pomocí 11 ukazatelů měří dobrou praxi v zadávání veřejných zakázek – například hospodárnost, transparentnost i rizika korupce. Hodnotí vždy tříleté období. Vychází z reálných dat, Věstníku a profilů zadavatele. Tyto ukazatele pokrývají různé fáze zakázky od vypsání po plnění - například kolik firem se o zakázky uchází, nebo jestli se zakázky moc často neruší.

Jan Farský ve své prezentaci poznamenal: „Priority se mění s každým novým vedením. Je třeba si uvědomit, že starosta je jen dočasný správce obce a že co není tajné, je veřejné. Starosta k otevřenosti nepotřebuje být donucen, v zájmu příštího zvolení do funkce by na zveřejňování informací měl myslet. Je také potřeba změnit praxi v zadávání jedné velké zakázky jednomu zadavateli – podle směrnice EU by se měla rozdělit na menší části – velká zakázka rozdělena do subdodávek, což realizuje úřad sám. Chceme ukázat, že zveřejňování smluv nebolí. Registr smluv je klíčový k zprůhlednění situace.“


Datum zveřejnění/aktualizace: 4.4.2015

Zpět na výpis