Na Olmovci se zabezpečuje bortící se svah

V prvních březnových dnech se dělníci a stavební stroje pustily na Olmovci do sanace sesuvu, který ohrožuje majetek tamních domkařů, což potvrdila i vedoucí odboru rozvoje a investic Ing. Martina Szotkowská: „Situace na Olmovci se v posledních letech stává vážnou, ale  sesuvy ohrožují především majetek nikoli životy obyvatel.“

Sesuv je stále aktivní, příčiny vzniku svahových pohybů trvají. A trvat budou tak dlouho, dokud se neodstraní hlavní příčina. Sanační práce v této lokalitě nelze odkládat a je nutno je provést na základě projektu, který se opírá o výsledky předešlého sledování a vyhodnocení inženýrsko-geologického průzkumu.

„Sesuv svahu je bohužel výsledkem lidské činnosti v krajině a je způsoben špatnými odtokovými poměry. Částečný vliv má odvod dešťových vod do vodního toku z nedalekého sídliště, přívalové deště, nárůst zpevněných betonových ploch a nepříznivé geologické podmínky,“ vysvětluje Ing. Martina Szotkowská a dodává, že první známky sesuvu se začaly objevovat už v 90. letech, od té doby byla situace monitorována a zpracovány odborné posudky.

Poprvé řemeslníci dorazili do lokality před dvěma lety. „Tehdy došlo sesuvem k přímému ohrožení dvou rodinných domů, které musely být následně stabilizovány pomocí pilotové stěny. V té době byla zároveň připravována další etapa prací,“ podotýká úřednice.

O jak velký zásah do krajiny nyní půjde? „V rámci stavby se jedná o několik dílčích opatření, která představují úpravu koryta vodního toku, vybudování odvodňovacího příkopu podél  štěrkové komunikace a úpravu vyústění dešťové kanalizace. V neposlední řadě je třeba upravit a zhutnit terén včetně vybudování opěrných zdí a statického zajištění patky horkovodu,“ doplňuje Ing. Szotkowská.

Podstatné je, že všechna opatření jsou navržena tak, aby celkový ráz krajiny byl co nejméně narušen. Vzhledem k zalesněnému terénu se během stavby musí vykácet i několik stromů, ale ty budou po stavbě nahrazeny novou výsadbou.

Sanace sesuvu na Olmovci si vyžádá náklady ve výši 8,7 mil. Kč. Městu se však na realizaci této investice podařilo získat dotaci, která pokryje 90 procent uznatelných nákladů. Celá tato investiční akce by měla být ukončena do podzimu.


Datum zveřejnění/aktualizace: 16.3.2015

Zpět na výpis