Knihovna zavedla novinku v podobě návratového boxu

 

Městská knihovna v Orlové opět rozšířila své služby a nově čtenářům nabízí možnost využít návratový box, který je umístěn před knihovnou. Jedná se o zařízení, které umožňuje samoobslužné vrácení vypůjčených knih, a to 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

 

Návratový box je plechová krabice, která připomíná velkou poštovní schránku. V horní části je vstupní otvor, do kterého se vkládají knihy. Pod vstupním otvorem jsou zamykatelná dřívka, která ukrývají speciální vozík na knihy.

 

"Čtenáři, kteří chtějí vrátit vypůjčené knihy, již nemusí chodit do knihovny k pultu. Stačí knihy vložit do návratového boxu a druhý den dopoledne budou knihy odepsány z jejich čtenářského konta. Zda vše proběhlo v pořádku, si čtenář zkontroluje sám na svém čtenářském kontě, které má na webových stránkách knihovny," přiblížila novinku Bc. Iva Sušková, ředitelka Městské knihovny v Orlové.

 

Aby se zamezilo poškození vrácených knih, je dno vozíku usazeno na pružinách. Knihy tak padají maximálně z dvaceticentimetrové výšky. Vrácené knihy vyjme z boxu pověřená osoba, která je vrátí do knihovny.

 

"Počet knih, které čtenář do boxu vrátí, není omezen. Box má kapacitu 250 knih, přičemž předpokládáme, že větší množství během dne nebo víkendu vráceno nebude," dodala Bc. Iva Sušková.

 

Návratový box, který vyšel na 120 tisíc korun, pořídila městská knihovna z vlastních zdrojů. Další změna se týká prázdninové otvírací doby knihovny, která bude zkrácena.

 

"Od 1. července do 31. srpna bude otevřeno od 8 do 17 hodin, a to ve všech odděleních knihovny, včetně Městského informačního centra. Ve středu a v sobotu bude knihovna zavřená," informovala ředitelka knihovny.

 

Pro děti chystá knihovna během letních prázdnin řadu zajímavých akcí, které jsou uvedeny na letáčcích v MIC a také na webových stránkách knihovny. Děti mohou navštívit knihovnu nejen za účelem vypůjčení knih, ale také si mohou přijít zahrát různé hry, zasoutěžit si, či si vypůjčit tematické kufříky. Rovněž se pro ně chystají tvořivá dopoledne. To první se bude konat ve středu 16. července od 9 hodin a děti si budou moci vyrobit jednoduché masky, ve kterých si pak zahrají známou pohádku.

 

Pro dospělé knihovna o prázdninách akce nepřipravuje. "Z minulých let víme, že ten zájem není tak velký, protože lidé jsou na dovolených. Akce tedy začnou až od poloviny září. Nejdříve to budou kurzy trénování paměti, samozřejmě bude pokračovat i univerzita volného času a cyklus setkávání seniorů," řekla závěrem Bc. Iva Sušková.


Datum zveřejnění/aktualizace: 11.7.2014

Zpět na výpis