Akci „Ukliďme Orlovou“ podpořilo 31 dobrovolníků, kteří vyčistili město od 5,12 tun odpadu

 

V sobotu 31. května se sešla parta jednatřiceti dobrovolníků, která se rozhodla pro své město udělat dobrou věc a připojila se k celosvětovému projektu „Let´s Do It!“ která v České republice pod názvem „Ukliďme Česko!“ odstartovala poprvé.

Oficiální termín 17. května, na který se přihlásilo přes padesát dobrovolníků, z důvodu nepříznivého počasí nevyšel, ale ani tento nezdar neodradil Orlovany, aby v náhradním termínu nepomohli městu odlehčit od stovek kilogramů těžkého odpadu, který nezodpovědní občané místo do odpadkového koše a popelnic hází na zem u fotbalového hřiště, do lesů, potoků ale i rybníku.

Je neuvěřitelné, co vše jsou dnes lidé schopni jen tak vyhodit do přírody! Opravdu je asi těžké si papírek od tyčinky strčit do kapsy a hodit jej do odpadkového koše, PET lahev či flašku od alkoholu  hodit do popelnice!? Nejvíce ale zaráží, když někdo dokáže hodit do lesa k potoku multifunkční tiskárnu, vysavač, kancelářskou židli či pneumatiku! To je opravdu takový problém tyhle věci vyhodit do sběrného dvora?

I když množství odpadu, které se dobrovolníci rozhodli uklidit mnohým zvedal žaludek, pocit z dobře odvedené práce byl po čtyřech hodinách vidět opravdu u každého. „Jako organizátor této akce mám velmi dobrý pocit, že se mi podařilo vyhecovat tolik dobrovolníků, a že jsme odvedli kus práce,“ podotkl Petr Drozdík a dodal: „Jsem hrdý na to, že se do akce podařilo zapojit nejen občany města, ale také některé zastupitele a spolky. Akci přišel svou přítomností podpořit i Český červený kříž Orlová pod vedením Michala Tkáče a Český svaz ochránců přírody Orlová pod vedením Petra Kohuta, který se na aktivním úklidu postižených lokalit podílí už delší dobu. Na úklid byly velmi pozitivní reakce a padly i pochvaly.“ 

Lokalitu kolem rybníčku na Rajčuli uklízel již zmíněný Petr KOHUT ze ZO ČSOP se svou manželkou a sestrou Evou PALKOVOU. Nasbírali stolitrový pytel odpadu. Z remízky za rybníčkem odvezli pět oloupaných chladniček po šroťácích a drobný odpad ládovali do pytlů. Petr Kohut vlezl po pás do rybníčku a vyčistil vodní plochu. Přišli tam i další dobrovolníci s paní Kratochvílovou a Petrem Kocurem. Výsledek? Dalších 300 kg odpadu a tři pytle pod sto litrech, především PET lahví.

Řečiště a břehy Zimovůdky od letního kina až po garáže na Sadové uklízela skupina vedená Ing. Hrádkem. „Naplnili jsme dvacet pytlů odpadu, který jsme částečně vysypali do kontejneru Na Stuchlíkovci a další pytle jsme ponechali u cesty před garážemi na Sadové. Vytáhli jsme i pět pneumatik a další velkoobjemový odpad. Hodně odpadu bylo za tribunami
fotbalového stadionu a domnívám se, že tento rovný úsek - hned za plotem, by  mohl být zahrnut do seznamu pravidelného čištění,“ popsal Jan Hrádek.

Nejhorší úsek k čištění byl podle této skupiny dobrovolníků od „zatrubnění“ Zimovůdky, až po garáže na ul. Sadové (hornické sídliště). „Jednak je zde pro hustou vegetaci špatně dostupný terén, a koryto nebylo nikdy čištěno, a pak - napadané větve se zachycenými foliemi zde vytváří lokální hluboké tůňky, které nelze projít ani v gumákách. Přibližně 20 metrů před garážemi se vyskytuje stará černá skládka, která je ale zavalená zeminou. Bohužel zde nebylo v našich silách tento úsek vyčistit. Náš tým se dostal ještě malý kousek za tyto garáže, dále byl však terén neprůchodný. Z bezpečnostních důvodů jsme museli pokračování čištění koryta Zimovůdky zavrhnout. Zde navrhujeme nasadit techniku, aby odstranila nános spadaných větví technikou včetně dlouhodobě zachyceného velkoobjemového odpadu,“ uzavřel Jan Hrádek.

Lokalitu V. etapy čistil Petr Drozdík se svým kolektivem. „My jsme se zaměřili na cestičku kolem oplocení sportovního hřiště ZŠ Karla Dvořáčka a postupně se posunuli do přilehlého lesíku. Terén této lokality byl velmi strmý, a proto jsme museli dbát zvýšené opatrnosti, už jen proto, že půda byla promáčená. Lokalitu se nám ve čtyřech lidech nepodařilo vyčistit celou, zde by bylo zapotřebí zorganizovat ještě další skupinku minimálně patnácti lidí, abychom ji dokázali vyčistit z obou stran,“ podotkl Petr Drozdík. Již po necelých dvou hodinách měla skupina nasbíráno 10 pytlů…

Ulici Rydultowskou u Studánky uklízeli brigádníci v čele s Romanem Koutným. “Naplnili jsme deset pytlů odpadu a odstranili pneumatiky. Nasbíraný odpad byl ponechán u ulice, kde jej vyzvedla při svozu společnost SMO. Vyčištěn byl lesík a travnaté plochy k dětskému hřišti,“ konstatoval Koutný.

Lokalitu Orlové-Poruby, přesněji  okolí garáží na Rajčuli, prostor mezi hřištěm a bývalým rybníkem, přítokovou strouhu od Zimovůdky k rybníku, 200 metrů řečiště proti proudu Zimovůdky a stezku k rybníčku na Rajčuli uklízela parta v čele s Lukášem Macurou a členy  ČČK vedené Michalem Tkáčem. „Naplnili jsme dvacet pytlů odpadu a odstranili několik pneumatik. Vyčištěno bylo okolí garáží a území mezi fotbalovým hřištěm a bývalým rybníkem,“ uzavřel Macura.

Letní kino, bývalé kynologické cvičiště a stezku pod Rajčulou uklízelo šest dalších brigádníků. I oni se mohou pochlubit desítkami pytlů naplněných odpadem.

Všichni dobrovolníci si bezesporu zaslouží obrovské poděkování, protože ve svém volném čase odvedli obrovský kus poctivé práce. Slova díků však patří i společnosti SMO, která zajistila pytle, rukavice a přistavila kontejnery na odpad. Všechny tyto prostředky poskytla zdarma, včetně následné likvidace odpadů.

A úplně na závěr slova jedné z účastnic - Nadi Kubalové: „Akce "Ukliďme Česko", či spíše Orlovou, mě potěšila. Čím? Tak především sdělením účastníků, že by si ji zase někdy zopakovali. Proč? Protože se odvedlo kus smysluplné práce, nechyběla přátelská nálada a hezké počasí. A míst, kam lidská ruka nesáhla, je  v Orlové ještě mnoho…“ 


Datum zveřejnění/aktualizace: 19.6.2014

Zpět na výpis