Zastupitelé schválili smlouvu o přijetí úvěru na polyfunkční budovu v centru města

Smlouvu o přijetí úvěru městem Orlová schválili minulou středu na svém zasedání orlovští zastupitelé. Úvěr má být použit na výstavbu polyfunkčního domu „A“ nad podzemním parkovištěm v Orlové-Lutyni, které je financováno z prostředků meziresortní komise a je součástí projektu Humanizace a revitalizace centra města. Zastupitelé v dubnu loňského roku schválili záměr přijetí úvěru na přípravu a realizaci zmíněného polyfunkčního domu v maximální výši 50 mil. Kč a tentokrát zastupitelé schvalovali poskytovatele úvěru, vítěze z výběrového řízení – Komerční banku. 

Jednání nebyli přítomni zastupitelé Rostislav Šajar a Daniel Placzek, kteří tak demonstrovali zásadní nesouhlas se stavbou budovy „A“ a s dalším zadlužováním města. „Padesát mil. Kč takto promrhaných, považujeme nejen za plýtvání s veřejnými prostředky, ale také za plýtvání s důvěrou občanů,“ napsali ve svém prohlášení.

Se svým názorem vystoupila i Renata Potyšová, která se zajímala o návratnost zmíněné investice. Argumentovala tím, že jako vedoucí úseku Bytového družstva má přehled o nevyužitých bytech ve městě. Uvedla, že zhruba 120 bytů je prázdných, stejně tak je ve městě i dostatek nevyužitých komerčních prostor.  Místostarosta Martin Sliwka zdůraznil, že nevyužitých 120 bytů má možná Bytové družstvo, nicméně orlovská radnice eviduje stovky žadatelů o byty.  „Největší zájem je o byty 2+1, kde je osmdesát žadatelů. Pořadník na byty 1+1 čítá 58 žadatelů, 35 žadatelů čeká na byt 3+1, 32 na byt 0+2, a tak bychom mohli pokračovat, přičemž město má pouhých 500 bytů včetně domů s pečovatelskou službou,“ uvedl místostarosta.

K tématu vystoupil i Stanislav Kasaj, který rovněž hovořil o zbytečném zadlužování a stavbě něčeho, co nikdo nechce. Zastupitel Tomáš Kuča se podivil, proč se k objektu budovy vyjadřují až teď, kdy se schvaluje pouze poskytovatel úvěru. „Šest let tady diskutujeme o náměstí a ve chvíli, kdy už ministerstvo má vyhlašovat výběrové řízení na zhotovitele stavby, přijde někdo s tím, že to chce jinak. Kde jste byli těch šest let?“ dotázal se Tomáš Kuča.


Datum zveřejnění/aktualizace: 18.6.2014

Zpět na výpis