Ubytovny pod drobnohledem města

O tom, že vedení města se snaží vyjít vstříc svým občanům, svědčí i kontrola ubytovny Orlotech v Orlové-Porubě. Právě to mimo jiné požadovali občané na veřejném setkání s vedením města, které před časem proběhlo v Základní škole Jarní. Lidé si stěžovali, že se obávají vycházet z domu, že ze zahrádky jim zmizí úroda dříve, než dozraje a není výjimkou odcizení kola či nářadí z garáže či kůlny…  

„Město se tímto krokem rozhodlo dát občanům a majitelům ubytoven na vědomí, že bude důsledně trvat na dodržování veškerých ustanovení právního řádu,“ podotkl starosta Jaromír Kuča, když v minulém týdnu časně ráno zaklepal na dveře Orlotechu. V patách mu byli policisté, strážníci, hasiči, hygienici a úředníci odboru výstavby, odboru sociálního a zdravotního a živnostenského úřadu.

Úředníci kontrolovali od knihy ubytovaných přes pracovně právní vztahy zaměstnanců až po ubytování dětí a podmínky, v jakých na ubytovně žijí. V den naší návštěvy moc dětí na ubytovně nebylo. „Vhodné prostředí pro výchovu nezletilých to tu určitě není, ale pořád je to lepší, než kdyby žili na ulici. Daleko vhodnější je varianta azylového domu pro matky s dětmi,“ vysvětlila vedoucí odboru sociálního a zdravotního Iveta Nociarová.

Policisté klepali na každé dveře a kontrolovali doklady ubytovaných. Probudili i třiačtyřicetiletého muže, čtyři roky hledaného pro krádeže. Toho rovnou naložili do policejního vozu a odvezli na služebnu.

Ve sklepních prostorách, silně připomínajících prádelnu, bydlela i sedmdesátiletá dvojčata.  Obě ženy předložily doklady ke kontrole a zdůrazňovaly, že se jim tam dobře bydlí. „Předtím jsme žily v Petrovicích, tamní majitel ubytovny se k nám nechoval pěkně, dokonce nás ve dvě ráno budil. Tady je to příjemné…“ usmívaly se mezi prádlem, rozvěšeným na šňůrách od zdi ke zdi.

Většina obyvatel ubytovny byla v tak časných hodinách ještě v posteli. Po probuzení vybíhali muži i ženy z pokojů a po chodbě spěchali na toaletu a do umývárny. Ty byly toho rána čisté a s největší pravděpodobností právě vydrhnuté. Na chodbě ještě zůstaly kbelíky, hadry, košťata i chemikálie.

Dvaašedesátiletý Kazimír Sobotík žije na Orlotechu od února. V minulosti pracoval na Dole Doubrava. Dnes je na vozíku. Že by ubytovna měla bezbariérové bydlení, to jsme si nevšimli. „Mě tady nic nechybí. Když chci ven, kamarádi mi pomůžou…,“ argumentoval. Jeho spolubydlící osmašedesátiletý Miroslav bydlel v centru Orlové. Párkrát zapomněl zaplatit nájem, přišel o byt a skončil na Orlotechu. „Mám od lékaře potvrzeno, že trpím sklerózou,“ vysvětloval.

Z dalšího pokoje vyběhl muž, zapínající si kalhoty. Žena zůstala v pokoji a hledala občanský průkaz. Muž nelichotivě komentoval ranní policejní probuzení. O chvíli později už sledoval ruch před ubytovnou z okna jiného pokoje.

Mnozí z kontrolujících nebyli na ubytovně poprvé, a tak mohli hodnotit. „Dneska je tedy neskutečně uklízeno. Muselo se tady makat celou noc,“ konstatovali. Obyvatelé tady rozhodně v luxusu nežijí, i když luxusně za to platí. Jak nám jeden z nich prozradil, za jednu postel platí měsíčně 4.280 korun plus doplácejí dalších 900 korun za spotřebiče, kupříkladu za konvici. Nutno podotknout, že těch postelí je v pokojích více.

Objevená porušení na Orlotechu nebyla závažnějšího charakteru. „Našli jsme provedené drobné stavební úpravy, které ovšem nejsou zakreslené v původní projektové dokumentaci,“ potvrdila vedoucí odboru výstavby Hana Juřicová. Obdobně na tom byli i hygienici a hasiči. Za zmínku stojí, že tato kontrola rozhodně nebyla poslední. Všichni kontrolující potvrdili, že v podobných kontrolách se bude pokračovat i v budoucnu.


Datum zveřejnění/aktualizace: 7.6.2014

Zpět na výpis