Informace pro podnikatele - prodej kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin - koncese

Dnem 17. října 2013 nabývá účinnosti novela živnostenského zákona, vydaná ve Sbírce zákonů pod č. 309/2013 Sb., která mimo jiné nově reguluje prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin a týká se tak všech podnikatelů, kteří se zabývají distribucí kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin a prodejem těchto produktů jak podnikatelům, tak i konečným spotřebitelům. Kromě prodejců lihovin v obchodě se vztahuje také na podnikatele, kteří lihoviny podávají v restauračních zařízeních, případně i v dopravních prostředcích.

Podnikatelé, kteří ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona byli oprávněni prodávat kvasný líh, konzumní líh nebo lihoviny, mohou v této činnosti pokračovat po dobu 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti novely živnostenského zákona, to je do 17. dubna 2014. Požádá-li podnikatel v této lhůtě o koncesi pro prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin, může v činnosti pokračovat do doby pravomocného rozhodnutí o udělení koncese, nebo zamítnutí žádosti o koncesi. Marným uplynutím lhůty k podání žádosti o koncesi pro prodej kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin podnikateli právo prodávat kvasný líh, konzumní líh nebo lihoviny zaniká.

K získání uvedené koncese je nutné podat žádost o koncesi na prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin, a to ve stanoveném termínu, to je do 17. dubna 2014. Žádost lze podat na kterémkoli živnostenském úřadě v ČR a k jejímu získání je potřeba splňovat všeobecné podmínky provozování živnosti tedy dosažení věku 18 let, způsobilost k právním úkonům a bezúhonnost. Tento úkon nepodléhá správnímu poplatku.


Datum zveřejnění/aktualizace: 15.10.2013

Zpět na výpis