ZŠ Jarní zkoumala množství cukrů v potravinách

 

 

Dne 23. 5. jsme se žáky 8. a 9. ročníku spojili výuku několika přírodovědných předmětů do dvouhodinového projektu, jehož téma bylo Cukr v potravinách.

S žáky jsme nejprve dali dohromady poznatky o zdravém stravování, důležitosti jednotlivých složek stravy (cukry, tuky, bílkoviny). Potom jsme se zaměřili na samotný cukr v potravinách. Žáci si na obalech oblíbených pochutin (ledové kaštany, lipánek, pepsi-cola, ovocný jogurt, apod.) našli hmotnost výrobku a množství cukru na 100 g výrobku. Dále spočítali obsah cukru v daných konkrétních výrobcích. Do sáčku odvážili odpovídající množství cukru. U některých výrobků jsme také pro lepší představu spočítali, kolik by to bylo kostek cukru. Jedna dívka také měla zájem určit množství cukru v energetickém nápoji. Nakonec žáci vytvořili plakát, který obsahoval obal výrobku, výpočet a sáček s cukrem.

Výsledky byly pro mnoho žáků překvapivé. Nenapadlo je, kolik cukru se dodává do běžných pochutin i např. ovocných jogurtů. Někteří žáci také říkali, že budou omezovat množství těchto výrobků ve své stravě.

 

 

Mgr. Hana Grygárková


Datum zveřejnění/aktualizace: 4.6.2025

Zpět na výpis