#JSEM LASKAVEC NA ZŠ MLÁDÍ

 

Happening #jsemlaskavec již sedmým rokem motivuje děti ve věku od 3 do 18 let, aby si vyzkoušely, jaké to je dělat dobro a rozdávat radost kolem sebe. Protože se potvrzuje že “procvičování” laskavosti pomáhá zlepšovat spolupráci, vztahy i náladu v kolektivu,

vymyslely nebo přijaly si některé třídní kolektivy na ZŠ Mládí celoměsíční plán každodenních laskavostí.

Laskavý listopad byla výzva pro třídy napříč školou mít společné netradiční zážitky a milé chvíle. Bylo moc pěkné, že laskavosti byly namířeny nejen k žákům navzájem, ale i k rodičům, prarodičům, sourozencům, a také k učitelům nebo nepedagogickým pracovníkům školy. Myslelo se na všechny.

Na FB skolamladi  jsme zveřejnili, jak třída 8.A zazpívala v hudební výchově p. uklízečce jejich oblíbenou píseň nebo jak se třída 8.B rozhodla spolu posvačit. V 9.B měli jeden den za úkol napsat si navzájem něco milého. Zapojily se i některé třídy 1. stupně.

 

Na den laskavosti pondělí 13. listopadu 2023 žákyně Terka a Barča z 9.B pozdravily žáky od 3. ročníku výše a inspirovaly je k aktivitě: dopsání příběhu O dívce jménem Laskavost. Žáci příběh o Laskavosti, které ubližuje Závist, Pomluva, Zlost a Sebestřednost dokončili několika způsoby:

1. Laskavost si našla kamarády Lásku, Štěstí a Radost a s nimi se útočníkům postavila (žáci 9.B)

2. Laskavost se nebála o potížích mluvit a svěřit se dospělému (Kája M. z 9.A)

3. Laskavosti pomohl v pravou chvíli kolemjdoucí a podal pomocnou ruku (Nikol ze 4.B)

4. Laskavost se stala chytřejší než útočníci a nenechala si dál ubližovat (Tobias ze 6.B)

5. Laskavost si promluvila s kamarádkou Sakurou a naplánovaly, že si zkusí nejprve útoků nevšímat, a kdyby nepřestaly, promluví si o tom s mamkou. (Klárka ze 4.B)

Děkujeme všem za zapojení s originálními nápady!

 

V laskavém listopadu také na škole organizujeme sbírku lízátek pro onkologicky nemocné děti a připravuje se akce Perníčkobraní určená k vánočnímu pozdravu seniorů ze sousedního domova Pohoda.

 

Trénink laskavosti byl dobrovolný, ale kdo se do něj pustil, zažíval hodně radosti.

Když si připomeneme rčení “co se v mládí naučíš, dál v životě jako když najdeš!“, bude se našim žákům pro spokojený život určitě hodit umět rozdávat i přijímat laskavosti.

 

Mgr. Lenka Pastirčáková

Školní metodička prevence

ZŠ Mládí Orlová

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 1.12.2023

Zpět na výpis