MŠ 1. Máje - ,,Poradím ti, želvičko, jak se starat o tělíčko“

 

Dne 9. až 20. 10. na odloučeném pracovišti 1. Máje mateřské školy  Karla Dvořáčka  uskutečnily paní učitelky z 10. třídy projekt zaměřený na zdraví, zdravý životní styl, osvojení hygienických návyků a na dětské „strašáky“, kterými jsou pro děti lékaři, nazvaný Želvičky.

Aby měl projekt smysl, bylo důležité vštípit dětem základní hygienická pravidla a tyto pravidla neustále opakovat. Naším heslem bylo rčení „Čistota - půl zdraví“. Již v prvních dnech bylo na dětech znát, že je projekt oslovil a také jejich snaha a ohleduplnost k ostatním dětem. Již se přestaly válet po třídě posmrkané kapesníky, děti si po kašli či smrkání  myly ruce bez jakéhokoliv upozornění, chápaly, jak dochází k infekcím a reinfekcím a tyto pravidla dodržují neustále.

Jakmile jsme usoudily, že jsou děti připravené postoupit dál, pozvali jsme prvního hosta a to výživového poradce, fyzioterapeuta a uznávaného maséra Adama Csakvaryho, který se postaral o prezentaci z oblasti pohybové soustavy u dětí, správného držení těla, předcházení plochých nohou a další. Nechybělo ani cvičení, masáž k uvolnění bolavých končetin při růstovém diskomfortu a cvičení pro vybudování správné klenby.

Další zajímavou návštěvou byla zdravotní sestra Denisa Franková, která děti zasvětila do její práce. Děti si mohly vyzkoušet poslech srdíčka přes stetoskop, byl jim změřen tlak, vyzkoušely si první pomoc jak u dospělého, tak i u svého kamaráda a nechyběla ani reálná ukázka z praxe, kdy si paní učitelka zahrála na ,,opravdového“ pacienta, který přišel do ordinace, aby ho paní doktorka vyléčila. Došlo tedy k reálnému odběru krve a to proto, aby děti viděly, že se opravdu není čeho bát. Poté si děti mohly pod mikroskopem prohlédnout pohybující se krvinky.

Praktická přednáška paní Frankové byla pro děti velkým přínosem, při dotazu, zda-li děti znají číslo záchranné služby a zda-li pak vědí, kdo a v čem přijede, nás přivedlo k myšlence zajistit dětem ukázku reálné sanitky. Nápad se povedlo zrealizovat a sanitka další den přijela před školku. Pan ,,saniťák“ byl velmi ochotný, ukázal dětem veškeré příslušenství, které se v sanitce nachází a také si děti mohly vyzkoušet posadit se do kolečkového křesla a lehnout si na výsuvné lehátko.

Dětem se sanitka moc líbila a při odjezdu nám bylo, jako pozdrav, zahoukáno.

Poslední návštěvu, kterou jsme absolvovali, byla v rámci povídání o zraku. Vydali jsme se kam jinam, než do ordinace očního lékaře, kde nás vlídně přivítala paní doktorka se sestřičkou. Děti měly možnost otestovat si svůj zrak, prohlídnout ordinaci a její přístroje, ale také musely zodpovědět několik otázek ohledně jejich zraku. Děti vše zvládly na jedničku a od sestřičky dostaly spoustu omalovánek a vitamínových bonbónů z hroznového cukru. Při odchodu z nemocnice jsme ještě nakoukli do lékárny, kde se nám paní magistra také velmi ochotně věnovala.

Touto cestou bychom rádi poděkovali všem, kteří se jakkoliv podíleli na realizaci našeho projektu a zároveň děkujeme za vstřícnost, ochotu a milé přijetí.

Deset projektových dnů uteklo jako voda, děti si odnesly spoustu znalostí, dovedností, ale určitě také zdravých a hygienických návyků, protože „čistota - půl zdraví“. A jestli se nám povedlo splnit cíle?  Určitě povedlo a na závěr bychom doporučili všem mateřským školám, aby projekt s podobným zaměřením či tématikou určitě zařadily každým rokem do období zvýšené nemocnosti a

,,snoplitýdy“, protože to má opravdu smysl.

 

Za článek:       Bc. Buščíková Veronika a Borošová Hana

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 15.11.2023

Zpět na výpis