MŠ Kpt. Jaroše - Páni hasiči, správní chlapíci…

Ve středu 10.5. přijeli v dopoledních hodinách do areálu Mateřské školy Kpt.Jaroše 762 hasiči. V nezúčastněných pozorovatelích tato situace mohla vzbudit směsici obav a zvědavosti, jednalo se však o nácvik hasičského zásahu v prostoru naší školy. Děti tak mohly na vlastní kůži zažít situaci, kdy je potřebné bez zbytečné paniky a bezodkladně opustit objekt, ve kterém hrozí nebezpečí požáru, úniku plynu nebo porušení statiky. Hasiči vykonali potřebné úkony, vztahující se k jejich povinnostem při takovém zásahu a pak umožnili dětem seznámit se s jejich technikou zblízka. Na tuto plánovanou akci se přišly podívat také ještě naše děti z Mateřské školy Na Vyhlídce .

Děti se mohly se zapojit do manipulace s hadicí, „hasit“ ruční pumpou, prohlédly si pomůcky a oblečení každého hasiče a také výbavu hasičského zásahového auta. Tam si mohly osahat, či potěžkat vybrané zařízení a důkladně prošmejdit tento vůz. Hasiči byli také zasypáni mnoha zvídavými dotazy dětí i učitelek. Měli s dětmi velkou trpělivost, byli empatičtí, prostě profesionálové na slovo vzatí.

Praktický nácvik těchto situací může dětem i jejich blízkým velmi pomoci, pokud by se do nich někdy dostali. Proto jsou předávání takových znalostí a vlastní prožitek dětí nenahraditelné.

Právě prožitky z takovýchto akcí v dětech dlouho doznívají a je možné, že i díky tomu se některé z nich za pár let připojí k hasičskému sboru.

Rádi bychom touto cestou poděkovali za jejich prospěšnou a zodpovědnou práci a přejeme jim spoustu úspěšných zásahů, ale zároveň také co nejméně práce.

Jana Ochmanová, učitelka

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 31.5.2023

Zpět na výpis