MŠ Na Vyhlídce - Maminky čtenářky v mateřské škole.

Poslech čtených pohádek a příběhů v rodinách pomalu ustupuje a je potlačován velkou škálou pořadů v televizi a dalšími technologiemi. Ale knihy, pohádky a ilustrace mají své kouzlo a velký význam pro vývoj dětí, jejich fantazii a samozřejmě rozvoj jejich jazykového projevu. Proto jsme se v naší třídě Ježečků v Mateřské škole Lesní 859 rozhodli uspořádat ve spolupráci s rodiči akci s názvem  ,,Pohádková maminka“. 

Celá akce spočívala v tom, že se na každý den v průběhu dvou týdnů přihlásila některá maminka z naší třídy, která by všem dětem před odpoledním odpočinkem přečetla pěknou, zajímavou pohádku z knihy ze své domácí knihovničky, téma pohádek a příběhů byla domácí zvířata.  

Všechny děti se zaujetím pohádky poslouchaly, někdy si popovídali hned i o ilustracích. A pak již odpočívání nebo spaní. Ale ještě před tím proběhlo ocenění každého dospělého čtenáře potleskem, pochvalou a malou pozorností ve formě upomínkového listu.

Také ještě odpoledne si děti užívaly dojmů z pohádek. Ke každé z nich jsme si společně vymysleli nějakou hru. Děti si je i půjčovaly a prohlížely, povídaly si o obrázcích a zvířatech. Naše třídní akce prostě splnila svůj účel. Vzbudit u dětí zvýšený zájem o knihy a naučit se s nimi zacházet a zjistit co mohou přinášet. Dozvědět se něco zajímavého, poutavého, poučného, prohlížet si krásné ilustrace a s kamarády si o nich povídat. Všechny knihy je nějakým způsobem inspirovaly k dalším hrám a aktivitám.

 

Čermáková Jana, učitelka


Datum zveřejnění/aktualizace: 31.5.2023

Zpět na výpis