MŠ Kpt. Jaroše - Spolupráce mezi školami

 

Mateřská škola Kpt. Jaroše i v letošním roce pokračuje v dlouholeté a velmi prospěšné a smysluplné spolupráci se Základní školou Mládí, kterou bude většina z našich dětí navštěvovat již v příštím školním roce.

V letošním březnu se zúčastnily programu s názvem „Pohádkové čteníčko“, kde se měli možnost seznámit s prostorami multifunkční učebny Tužka. Zde si prohlédly školní knihovnu, vyslechly příběh, a poté se pokoušely o výtvarné ztvárnění svých dojmů a prožitků. Při té příležitosti si také vyzkoušely, jak dlouho trvá jedna školní hodina, tedy úsek 45 minut.

V tomto školním roce byly děti v této ZŠ již několikrát, a to v prostorách školní družiny, kde měly možnost si „pohrát jako školáci“. V rámci akce „Čtení není žádná věda“ jim školní děti předvedly dramatizaci pohádky Perníková chaloupka a paní učitelky připravily vědomostní kvíz. Na závěr si všichni společně zahráli pohybovou hru Na Elišku. Také si naše děti vyzkoušely prostředí školní tělocvičny, kde jim žáci devátých tříd vytvořili stanoviště s různými pohybovými aktivitami.

Tradiční je akce „Hrajeme si na školáky“, kdy děti stráví celou vyučovací hodinu s paní učitelkou 1.třídy a vyzkouší, jak to bude vypadat, až půjdou po prázdninách poprvé do školy.

Tímto však tato spolupráce nekončí. Žáci nás navštěvují pravidelně. Chodí dětem číst pohádky před odpočinkem, opakovaně nás navštívili na školní zahradě a každým rokem připraví návštěvu Mikuláše, který dětem v předvánočním čase naděluje sladkosti. Školákům patří obrovský dík za precizní převleky, které si sami vyrábí a připravují, ale i za vlídný přístup k dětem.

V rámci kontaktu s rodiči každoročně organizují paní učitelky z 1.tříd informativní schůzku pro rodiče. Ti se dozví, jaké dovednosti by měli děti zvládat při nástupu na ZŠ a mají zde prostor pro své individuální dotazy, které jim jsou fundovaně zodpovězeny. Mohou se i poradit o jednotlivých zvláštnostech nebo potížích svých dětí.

Na závěr bych chtěla poděkovat ředitelkám obou škol za možnost a podporu této spolupráce. Dále poděkování učitelkám, které se podílejí na přípravách a realizaci všech společných akcí. Dětem, které se tímto snažíme všichni společně dobře připravit přejeme, ať se jim ve škole vždy daří, a pokud ne, tak ať se s obtížemi dokáží poprat a zdolat je.

 

 

Jana Ochmanová, MŠ Kpt. Jaroše


Datum zveřejnění/aktualizace: 19.4.2023

Zpět na výpis