ZŠ Ke Studánce 1050 - Pes ve škole?

V novém kalendářním roce se v prostorách základní školy Ke Studánce můžete potkávat se štěnětem německého ovčáka. Nebývá to samozřejmostí, ba naopak v rozporu s většinou školních řádů, nicméně toto štěně Cherry, bude (pokud ve věku jednoho roku projde náročnými zdravotními testy) jednou vodicím psem pro nevidomé.

Fenečka patří ŠKOLE PRO VÝCVIK VODICÍCH PSŮ, s.r.o.  v Brně, která podporuje klienty s těžkým postižením zraku, kteří chtějí uplatňovat svoji samostatnost a nezávislost na okolí prostřednictvím služby vodicích psů.

Na rozdíl od mazlíčků, kteří čekají, až se jejich pán vrátí z práce, jsou vodicí psi stále s lidmi, chodí s nimi do školy či zaměstnání, doprovází je do veřejných prostor, kulturních zařízení, lékařských ambulancí apod. Tudíž vodicí pes musí být na toto připraven. Vlastní příprava vodicího psa probíhá na veřejnosti, v prostorách, kam lidé obvykle chodí. Pečovatelé s nimi navštěvují nákupní centra, úřady, pošty, čekárny lékařů, lékárny, atd., jezdí městskou hromadnou dopravou. Pejsek musí být první rok svého života v kontaktu s člověkem téměř 24 hodin denně. Už v tomto období probíhá průběžná kontrola pokroku ve výcviku Cherry v její kmenové škole v Brně, kam s ní pečovatelé dojíždí jednou za čtrnáct dní.

V pracovním týdnu Cherry pobývá se svými pečovateli v jejich zaměstnání nejen na základní škole Ke Studánce, ale také v Dětském diagnostickém ústavu v Bohumíně.

Díky vstřícnosti vedení školy, skvělému přístupu rodičů a nadšení dětí, prožíváme vzájemně obohacující chvilky. U Cherry roste důvěra k lidem a u řady dětí začíná odpadat ostych nebo částečná obava z blízkosti zvířete.

 

Jiří Zinecker, učitel a jeden z pečovatelů Cherry.


Datum zveřejnění/aktualizace: 12.4.2023

Zpět na výpis