ZAMĚSTNANCI MŠ OKRUŽNÍ A MINIKURZ SEBEOBRANY ŽEN

 

Že se žena nedokáže ubránit? Mýtus. Pokud se sebeobrana dělá chytře a správně, tak i žena dokáže velice nepříjemně překvapit agresora a efektivně se ubrání. Sebeobrana dává možnost volby. Dává nám do rukou nástroje, jak se případnému útoku vyhnout a fyzicky se ubránit.

 

Strážnici městské policie Orlová, navrhli zaměstnancům mateřské školy Okružní zúčastnit se minikurzu sebeobrany žen. Nabídku jsme s radostí přijali. Už při prvním rozhovoru s paní Sapíkovou, která nám ve zkratce nastínila, co nás čeká a nemine, nám bylo řečeno, že se nemusíme ničeho bát a není zapotřebí mít jakékoliv předchozí zkušenosti nebo fyzickou kondici. Cílem minikurzu je nás seznámit se základy sebeobrany, které budeme dobře ovládat a umět okamžitě použít.  

 

První lekce byla teorií, kde nám strážnici popisovali jak rychle a efektivně ochránit sám sebe. Bylo nám vysvětleno, že nejlepší sebeobranou je prevence před možným rizikem. Což v praxi znamená vybírat vhodnou trasu a čas, preferovat chození ve skupinkách, zbytečně dlouho netelefonovat a spíše sledovat okolí.

Dozvěděli jsme se, že i v této oblasti má velkou roli psychologie u které je dobré odhadnout situaci a zvážit záměry osoby se kterou máme konflikt.

Je agresivní? Myslí to vážně? Je pod vlivem alkoholu nebo drogy? To vše ovlivňuje danou situaci. I tón hlasu nebo mimika útočníka při komunikaci, nám dokáže hodně napovědět.

Seznámili jsme se slovem ” viktimizace”. Dozvěděli jsme se, že bychom neměli upoutávat pozornost nošením drahých šperků a vyzývavého oblečení. Do viktimizace patří dnešní ” moderní ” sdílení fotek na sociálních sítích, kde uvádíme přesnou polohu dovolené, fotky našeho bydlení, majetku, dětí.

K sebeobraně patří také obranné prostředky. Patří zde paralyzér, pepřový sprej nebo i taktické obranné pero. Pokud nic z toho nemáme, můžeme použit i jiné předměty, které najdeme v kabelce například klíče. Vše nám bylo názorně ukázáno, jak s předměty správně manipulovat.

 

V průběhu minulých letech bylo na území České republiky napadeno cca 10.000 žen. Mnoho těchto napadení bohužel skončilo znásilněním. Dle statistiky dlouhodobého výzkumu tuto skutečnost ohlásí jen 3% napadených. Proto nepodceňujme toto citlivé téma.

 

Na závěr první lekce jsme neodcházeli s prázdnou, obdrželi jsme sportovní trička s logem ” Dej si na mě bacha umím se bránit ”.

Už teď se velmi těšíme na další hodinu minikurzu. Tentokrát nás bude čekat praktická část ve které, si vyzkoušíme snadné a efektivní techniky obrany.  

                                                                                                                             

 Táňa Hrušková

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 27.3.2023

Zpět na výpis