Preventivní programy na Mládí pokračují

 

“Vážíš si svého těla, nebo ho zneužíváš?” to byl název preventivního programu pro sedmé ročníky, který proběhl v úterý 28. 2. 2023 na ZŠ Mládí Orlová za velmi příjemné atmosféry. Paní lektorka Radka Folwarczna z organizace Etické dílny žákům položila velmi zásadní otázky, při kterých se museli zamyslet nad svými postoji. Co bych udělal/a, kdyby se naskytla možnost pít alkohol, kouřit, apod.?

Jak bych se cítil/a, kdybych se zapletl/a do situace, kde po požití alkoholu někdo zničil cizí majetek? Může za to alkohol?

Žáci si v této souvislosti zahráli na soud a žalovali a obhajovali u něj “alkohol”. V jedné třídě soud vyhrál a v druhé ne. Proč? Obojí je správně, když se dodají pádné argumenty… Není to třídou, ani řečníky, jen pohledem na danou věc. Interaktivita programu byla skvělá. 

Žáci se také zamýšleli nad sebeubližováním si a poruchami příjmu potravy. Vyvolalo to vlnu otázek, na které se nenašla jednoznačná odpověď. Základem programu bylo poukázat na zdravé sebepřijetí jednotlivců a na to, že by si měli promyslet, čím by chtěli vyplňovat svůj život.

Názorná ukázka s nádobou a základními velkými kameny (rodina, přátelé, zájmy, …) , pak menšími (zážitky) a menšími (chvilkami) až pískem (tj. např. úsměvy) byla vskutku univerzální. Děkujeme a těšíme se na další spolupráci.

 

 Mgr. Lenka Pastirčáková

Školní metodička prevence

ZŠ Mládí Orlová

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 22.3.2023

Zpět na výpis