Spolupráce ZŠ Mládí S VŠB - TU OSTRAVA pokračuje!

     

 

 

Již několik let naše škola spolupracuje s Vysokou školou Báňskou technickou univerzitou v Ostravě. V minulých letech jsme byli na odhalení formule VECTOR 2, žáci absolvovali několik přednášek na téma Popularizace vědecko-technických oborů, kterou si připravili studenti z VŠB.  Na Dni robotiky a techniky u nás ve škole se VŠB prezentovala se svými roboty.

Jak je strojařina nezbytná, všudypřítomná a přitom zajímavá a hravá, nám opět ukázali pedagogové a studenti Fakulty strojní, kterou jsme měli možnost navštívit. Propojili hravé prvky strojních oborů s propagací studia tohoto technického směru a představili řadu interaktivních exponátů, demonstrací a her pro žáky, kteří si tak mohli vyzkoušet zábavnou formou něco ze strojařiny.

Na úvod si žáci vyslechli krátkou přednášku na téma Průmysl 4.0, což je označení pro současný trend digitalizace, s ní související automatizace výroby a změn na trhu práce, které s sebou Průmysl 4.0 přinese.

Po přednášce jsme se přesunuli do odborných učeben, kde si žáci na trenažéru a simulátoru řízení kolejových vozidel pro strojvedoucí vyzkoušeli organizovat a řídit železniční dopravu. Velké pozornosti se těšil prototyp studentské formule, kterou prezentoval konstrukční tým Formula Student VŠB – TU Ostrava. Žáci si také vyzkoušeli řízení na Simulátoru formule. Vše bylo doplněno ukázkami interaktivních modelů z oblasti konstrukce strojů, průmyslového designu, robotiky, automatizace, hydrauliky a pneumatiky, strojírenských technologií, dopravní techniky a energetiky.

Žáci přijeli z akce s nadšením, dověděli se spoustu nových informací o technických profesích a seznámili se s novými trendy, které technické obory nabízejí a my jen doufáme, že technika naše žáky nadchne, přiláká ke studiu technických oborů a žáci se budou o techniku zajímat i v budoucnu.

 

Mgr. Lucie Walová

výchovná poradkyně

ZŠ Mládí Orlová

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 30.1.2023

Zpět na výpis