ZŠ Mládí 726 - Pedagogická stáž na Maltě

ZŠ Mládí v Orlové podporuje své pedagogy ve vzdělávání. Školní metodička prevence  Mgr. Lenka Pastirčáková se poslední týden v říjnu 2022 vydala na pedagogickou stáž na Maltu, kde se zajímala o místní klima ve školách a o práci poradenských pracovišť.

 

Na podobnou stáž se učitel jen tak nepodívá. Měla jsem velké štěstí, že jsem se rozhodla (ještě před covidem) zapsat do jednoho z kurzů zapsaného spolku AZ Help, kde jsem poté mohla o stáž projevit zájem. Z několika jejich kurzů vybrali pro stáž pouhých 10 adeptů celkem z pěti krajů ČR.

 

Vyrazili jsme jako skupina učitelů, metodiků prevence a s námi z AZ Help z.s. vedoucí Petr Spurný - odborný garant, lektor a manažer projektu, Eva Mistrová a Jaroslav Kovář -  lektoři projektu.

Navštívili jsme čtyři základní školy na Maltě, dvě církevní a pak i soukromé. Na každé škole mají žáci svou uniformu. Tamní učitelé to doceňují, protože se tak neprojeví tolik sociálních rozdílů mezi studenty. První stupeň je obvykle spojen se školou mateřskou a děti tak plynule přecházejí se svými kamarády do dalších ročníků. Druhé stupně bývají oddělené a není výjimkou jejich rozdělení na dívčí a chlapecké.

Naše škola ZŠ Mládí udržuje již 7 let korespondenční spolupráci se školou Chiswick House School z Malty. Žáci 5. - 9. ročníků si dopisujís dětmi 3.- 5. ročníků v této škole. Proč ten věkový rozdíl? Kvůli úrovni angličtiny, která je na Maltě už v jejich nízkém věku srovnatelná. Angličtina je tam druhý úřední jazyk.

Měla jsem možnost předat žákům dopisy do vlastních rukou! Bylo to moc pěkné a inspirující k další spolupráci.

Školou nás provázela koordinátorka dopisování Emma Paris, místní učitelka, která má na starost 3. -  5. ročníky školy. Jsme jí moc vděční, za její čas i sdílení dobré praxe.

 

Konec října se na Maltě považuje za konec léta. Letos nám ale počasí přálo a v odpoledních hodinách jsme cestovali po památkách, slunili se na plážích, nebo se koupali v moři. Čerpali jsme energii ze sluníčka, vzájemných rozhovorů i přírodních scenérií, abychom do našich škol přinesli závan jiných krajů a mohli jsme být díky této stáži ještě lepšími kantory. 

 

EU projekt KOMPLEXNÍ ROZVOJ PROFESNÍCH KOMPETENCÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI PREVENCE, VČASNÉ IDENTIFIKACE A VČASNÉ INTERVENCE PROBLÉMOVÉHO CHOVÁNÍ DĚTÍ S PSYCHOSOCIÁLNÍ EMOČNÍ ZÁTĚŽÍ VE ŠKOLÁCH V 5 KRAJÍCH ČR, který realizuje AZ Help z. s. se pomalu chýlí ke konci. Je velice náročné dostát všem náležitostem projektu, a proto přeji našim lektorům a organizátorům stáže mnoho sil, trpělivosti a zdaru. Děkuji za vzácnou příležitost!

Mgr. Lenka Pastirčáková

školní metodik prevence

ZŠ Mládí Orlová


Datum zveřejnění/aktualizace: 10.11.2022

Zpět na výpis